Kutya segítségével gyűjtik össze a darutetemeket a Kiskunsági Nemzeti parK természetvédelmi őrei

2020.02.01. 07:03

Tetemeket és mérget keres Samu

Samu, a speciálisan kiképzett német juhászkutya segítségével keresi a szétszórt mérget és az attól elpusztult állatok tetemeit Kalán Zoltán, a Kiskunsági Nemzeti Park természet­védelmi őre.

Arany T. János

A közelmúltban a sűrű köd miatt számos, a Fehér-tavon éjszakázó daru pusztult el, miután légvezetéknek ütközött. A madarak ösztönüknek engedelmeskedve elindulnak táplálékot keresni, de a területet nagyfeszültségű vezetékek veszik körül. A sűrű ködben annyira alacsony a látótávolság, hogy a nagy sebességgel repülő darvak nem tudják kikerülni azokat és nekiütköznek.

A napokban Samu, a speciálisan kiképzett méreg- és tetemkereső kutya segítségével gyűjtötték össze az elhullott állatok maradványait.

– Samu három és fél éves, a rendőrség által kiképzett, minősített kutya, amely az illegális kilövések és mérgezések kutatását végzi. A mérgezés ugyanis orvvadászatnak minősül, a méreggel való visszaélés pedig bűncselekmény – magyarázta Kalán Zoltán, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre.

– Minden elpusztult állati eredetű tetemet képes megtalálni. Ugyanúgy képzik, mint a kábítószer-kereső kutyát, csak őt két szaganyagra: az egyik a méreg, a másik a bomló szövet – magyarázta a szakember. A mérgezett csalétek csábító lehet az eb számára, azért, hogy ne tekintse a megtalált tetemet tápláléknak, csak megfelelő minőségű száraz tápot ehet. Az országban három ilyen kutya dolgozik, kettő a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél, egy pedig a nemzeti parknál.

Samut a Pannon Eagle Life projektben képezték ki. A világszerte veszélyeztetett parlagi sasok felmérését és védelmét Magyarországon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a nemzetipark-igazgatóságok és több szorosan együttműködő hazai és külföldi szervezet végzi 1974 óta. A védelmi intézkedések sikerei ellenére a ragadozómérgezések még mindig komoly természetvédelmi ­károkat okoznak itthon és a környező országokban. Magyarország mellett Szlovákiában, Csehországban, Ausztriában és Szerbiában is jelentős akciók indulnak a mérgezések visszaszorítása és a parlagi sasok védelme érdekében. Szükség esetén Samut ott is bevetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában