Nem rendeltetésszerűen használják a hulladékgyűjtő szigeteket

2020.02.19. 18:47

Tilos, mégis beledobják a háztartási hulladékot

Búvópatakként újra meg újra felbukkanó probléma a városban a szelektívgyűjtő szigetek helyzete, sokan ugyanis a papír-, műanyag- vagy üveghulladék helyett az általános háztartási szemetüket is oda hordják, extrémebb esetekben pedig lényegében mindent, ami a kezük ügyébe akad.

M.A.

A nem megfelelő használat és a házhoz menő szelektívhulladék-szállítás miatt a gyűjtőpontok száma folyamatosan csökken a városban, de a megmaradt néhány szigetet időről időre elborítja a nem oda való hulladék.

Legutóbb a bökényi városrészben és a városközpont tömbházainál is panaszkodtak a lakók a gyűjtőszigetek állapota miatt, pedig a Szentháromság téri kukákat már kerítéssel is körülvették, hogy kulturált körülmények között használhassák a lakók a gyűjtőedényeket. A szemetelők megoldották a problémát, a kerítés mellé borították le a hulladékukat.

– Egy- vagy kétnaponta mindig van ott valami meglepetés, az ágybetéttől kezdve a nagy hűtő dobozáig mindent odahordanak – mondta lapunknak Gyovai Zsolt, a körzet önkormányzati képviselője. Hozzátette: néha valóban előfordul, hogy kicsit késik a szolgáltató a gyűjtők ürítésével, de ez nem erről szól, háztartási hulladékot hordanak oda az emberek.

A képviselőt nagyon elkeseríti a fennálló helyzet, mert lényegében nincs megfelelő eszköz ahhoz, hogy megszüntessék a problémát, a környék három tízemeletes házában lakóknak biztosítani kell a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségét.

– A gyűjtősziget megszüntetésével azzal szúrnánk ki, aki betartja a szabályokat és a környezetére odafigyelve gyűjti a szemetet. Azt sem lehet elvárni, hogy a közterület-felügyelők ott üljenek a nap huszonnégy órájában, de azt sem, hogy a szemétszállító cég vagy a városellátó cég emberei takarítsanak folyamatosan a szemetelők után – nyilatkozta az önkormányzati képviselő, aki hangsúlyozta, komoly szemléletváltásra lenne szükség az emberek részéről.

Gyovai Zsolt lapunknak elmondta, hogy már korábban is felmerült, hogy ha nincs más megoldás, egy térfigyelő kamerát helyeznek el a hulladékgyűjtő szigetnél, amivel megelőzhetnék a problémát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában