Ünnepelték Szabó István új filmjét

2020.02.14. 20:38

Zárójelentés premier előtti vetítés – Fotók

Szabó István, Sándor Pál és Stohl András is Szegedre látogatott a Zárójelentés című film közönségtalálkozója kapcsán. Az Oscar-díjas filmrendező legújabb moziját elsőként a napfény városának közönsége tekinthette meg csütörtökön.

Koós Kata

A film alkotói elmondták, a forgatások nyugodt, családias hangulatban zajlottak. fotó: Török János

Hosszas vastapssal méltatta a szegedi közönség Szabó István Zárójelentés című filmjét, melynek premier előtti vetítését csütörtökön tartották a Belvárosi Moziban.

A vetítést követően a nézőknek közönségtalálkozó keretében lehetőségük nyílt beszélgetni a film alkotóival. Az Oscar-díjas filmrendező nyolc évvel ezelőtt rendezett utoljára, akkor Szabó Magda: Az ajtó című regényét filmesítette meg. Elmondta, e szünetet nem tartja különösen hosszú kihagyásnak, ugyanis például A napfény íze című filmje előtt hét évig nem rendezett. Az aktuális szünet legfőbb okaként egészségügyi problémáit említette, az elmúlt években ugyanis három gerincműtéten esett át.

 

Tóth Zoltán János moderátor kérdésére kifejtette: az Oscar-díj öröm, de alapvetően a múlt része, utána mindent a nulláról kell kezdeni.

– Az Oscar-díj nem tudja megírni egy következő film forgatókönyvét, nem tudja megmondani, hova álljon a következő beállításban a kamera, és nem tud instruálni egy színészt – fogalmazott.

– Én nem egy Oscar-díjas filmrendező társa voltam ebben a filmben, hanem Szabó Pistájé – fűzte hozzá Sándor Pál, a film producere, Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező. Ismerettsége Szabó Istvánnal hat évtizedre nyúlik vissza, ennek ellenére a Zárójelentés első közös munkájuk. Terveik szerint azonban nem az utolsó.

A közönségtalálkozón a film három szereplője is részt vett: a polgármestert alakító Stohl András, valamint a kisebb szerepet játszó Virga Tímea és Orosz Ákos. Szabó István mindhármukat maga kérte fel telefonon karaktereik megformálására, amit óriási megtiszteltetésként éltek meg. A forgatásokról egyöntetűen elmondták: nyugodt, családias hangulatban zajlottak.

Stohl leplezetlen arroganciával, némi vulgaritással spékelve vette át a moderátor szerepet az egyetemi oktatótól. A forgatás legizgalmasabb részeként a főszereplővel, Klaus Maria Brandauerrel folytatott versengést említette, mely elmondása alapján mindkettejük tekintetében felettébb inspiráló hatással bírt. Közönségkérésre kifejtette, érdekesebb és izgalmasabb kihívás számára negatív karaktert játszani.

A rendező az est során köszönetet mondott Barnák Lászlónak, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójának és munkatársainak, amiért segítségére voltak abban, hogy a teátrum a film forgatási helyszíne lehessen. Továbbá megemlékezett a február 1-jén elhunyt Andorai Péter, Kossuth- és Jászai Mari díjas színművészről, aki utolsó filmszerepét a Zárójelentésben alakította. Szabó István legfőbb tehetségeként hallgatását említette, mely nézetei szerint a legnagyobb színészek sajátsága.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában