Nyolc koronavírusos beteget ápolnak a szentesi kórházban

2020.03.29. 12:26

A Nagymágocsi Kastélyotthon lakóit és dolgozóit már letesztelték

Koronavírussal fertőzött a nagymágocsi idősek otthona egyik lakója – erősítette meg Müller Cecília.

delmagyar.hu

Koronavírussal fertőzött a nagymágocsi idősek otthona egyik lakója – erősítette meg Müller Cecília. A tisztifőorvos azt mondta, egy ápolt elesés miatt került kórházba, ott derült ki, a kórházi kezelés során, hogy belázasodott. Mintát vettek tőle, ekkor igazolódott, hogy pozitív lett a tesztje. Az intézményben vizsgálat indult, a 286 ápoltból további heten lettek koronavírusosak. Az intézményben dolgozók között egy pozitív esetet sem találtak.

Nyolcra nőtt a szentesi kórházban kezelt koronavírusos betegek száma vasárnapra. A hírről Szentes polgármestere, Szabó Zoltán Ferenc közleményben tájékoztatta a város lakóit. Közleményében hangsúlyozta, hogy a betegek közül továbbra sincs szentesi lakos, minden koronavírussal fertőzött személy ugyanarról a településről, ugyanabból a környezetből érkezett a szentesi kórházba.

– Kalmár Mihály főigazgató tájékoztatása szerint a kórházunkban az egészségügyi dolgozók minden szükséges védőfelszereléssel rendelkeznek, és betartanak minden előírást – áll a polgármester közleményében.

Szombaton még csak 1 koronavírusos betegről adott információt a szentesi polgármester. Akkor is kihangsúlyozta, hogy a beteg nem szentesi. Már akkor szárnya kaptak olyan hírek, hogy a Nagymágocsi Kastélyotthon egyik idős lakója fertőződött meg, ezt erősítette meg Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs vasárnap délelőtti sajtótájékoztatóján.

A dolgozók nem kapták el

Szebellédi Endre, Nagymágocs polgármestere lapunknak azt mondta: a nyolc koronavírusos beteg nem a településük lakója, valamennyien faluban működő kastélyotthonban élnek.

– Információim szerint az operatív törzs rendkívül gyorsan megérkezett a kastélyotthonba és elvégezték a lakók és a dolgozók szűrését. Úgy tudom, hogy a dolgozók tesztje negatív lett – mondta a polgármester. Müller Cecília ezt is megerősítette.

– Azt biztosan tudom, hogy a dolgozók ellátják a feladatukat, nem hagyták cserben az időseket, senki nem mondta, hogy nem megy dolgozni, ezért hatalmas tisztelet jár nekik – fogalmazott a polgármester.

Szebellédi Endre cáfolta azt a térség-szerte szárnyra kapott hírt, hogy kiürítették a kastélyotthont.

- Nem igaz, mint ahogy az sem, hogy Nagymágocsot megszállta a katonaság, mert már ilyen pletykát is hallottunk. Nem vettek minket búra alá sem, nem került a falu karanténba. Szabad, de a kormány rendeletének megfelelően korlátozott mozgás van a településen, ugyanúgy, mint bárhol máshol. A megelőzés jegyében azonban mindenkit arra kérek, hogy szigorúan tartsák be a kormány által hozott intézkedéseket, lehetőleg minél kevesebbszer hagyják el otthonaikat – hangsúlyozta Szebellédi Endre.

Nem ürítették ki a kastélyotthont. Fotó: Kovács Erika

300 idős lakója van az otthonnak

A kormány március 8-tól rendelte el a szociális intézményekben, köztük az idős otthonokban a látogatási tilalmat. Nagymágocson ettől az időponttól kezdve a helyiek és a más településeken élők kedvelt kirándulóhelyét, az otthon 41 hektáros parkját sem lehetett látogatni.

Lapunk kérdésére arról is beszélt Szebellédi Endre, hogy az a híresztelés sem igaz, hogy az otthon jobb egészségnek örvendő lakói a látogatási tilalom idején kiszöktek a kerítésen.

- Korábban, úgy tudom, valóban voltak ilyen kerítésrések, de a zárlat után ezeket az „alternatív útvonalakat” megszüntették, a kerítést megerősítették – mondta.

A Károlyi grófok által épített kastély 1954-ben vált szociális otthonná. A Kastélyotthonban összesen 300 idős ember lakik, zömük a nagykastélyban. A kiskastélyban található az úgynevezett ápolási osztály, ott 128 demenciával élő mozgáskorlátozottat, vagy fekvőbeteget gondoznak. A kastélyotthonban lakók zöme 60 és 80 év közötti. Az ellátottak többsége férfi.

 

Olvassa el az összes a témában írt cikkünket a következő linken: Friss megyei hírek a vírussal kapcsolatban.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában