1923-as merénylet

2020.03.03. 19:32

Emlékükből fakadjon áldás

Csaknem százéves adósságát rendezte a város: táblát avattak az 1923-as csongrádi bombamerénylet áldozataira emlékére.

Majzik Attila

Bedő Tamás polgármester és Sebes József, a Raoul Wallenberg Egyesület elnöke leplezte le az emléktáblát.

Fotó: Majzik Attila

A csongrádi izraelita nőegylet 1923 decemberében, karácsony napján rendezett összejövetelt a Magyar Király szálloda báltermében. Éjfél után két perccel merénylők egy első világháborús gránátot dobtak a bálozók közé, a teremben ekkor a korabeli beszámolók szerint nagyjából háromszázan lehettek. A robbanás következtében egy fiatal cseléd és egy joghallgató azonnal meghalt, egy életveszélyesen megsebesült prímás pár nappal később hunyt el, mellettük pedig több mint húszan sérültek meg súlyosan.

Az ő emlékük előtt tisztelegve avatott most emléktáblát a Raoul Wallenberg Egyesület, a Kabbala Hagyományőrző Egyesület és a Csongrád Városi Önkormányzat a merénylet egykori helyszínén, a Művelődési Központ falán.

A megemlékezésen beszédében Bedő Tamás, a város polgármestere kitért a helyi zsidóság Csongrád életében betöltött szerepére is.

– Hosszú évekig, évtizedekig homály fedte ezt a lassan egy évszázada történt eseményt, nem beszéltek róla – ezt sokan, sokféleképpen magyarázzák. A történteket Sáfrány Péter tárta néhány éve a nyilvánosság elé – mondta a polgármester.

Bedő Tamás polgármester és Sebes József, a Raoul Wallenberg Egyesület elnöke leplezte le az emléktáblát.
Fotó: Majzik Attila

 

– Csongrád döntően katolikus település, nem volt nagy létszámú a helyi zsidó közösség, de meghatározó volt a város közéletében, olyan dolgokban vehettek részt, amik előre vitték Csongrád ügyét. Bízunk benne, hogy emlékezetük tovább él, emlékükből fakadjon áldás – zárta szavait a polgármester.

A Raoul Wallenberg Egyesület nevében Sebes József emlékezett a hajdani merényletre.

– Egy elfogadhatatlan, felháborító terrorcselekmény volt a bombatámadás, az ébredező gyűlölet jele – fogalmazott az egyesület elnöke.

– Köszönjük a közreműködést az emléktábla felállításában, a megértést és az empátiát. Tisztelet az áldozatoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában