A turizmus fellendítése a cél

2020.03.09. 17:45

Filmetüdökkel népszerűsítik a Délvidék turisztikai értékeit

Kisfilmek készítésére nyert európai uniós forrást a Szó-Tér Egyesület, amelyek a délvidéki régió turisztikai értékeit hivatottak bemutatni. A projektet a megyei vállalkozókkal, mint lehetséges beruházókkal ismertette a szervezet tegnap.

Koós Kata

Előadásokkal és kisfilmekkel hívták fel a vállalkozók figyelmét a régió értékeire.

Fotó: Kuklis István

Határon átnyúló projekttel igyekszik fellendíteni a Szó-Tér Egyesület a megye turisztikai életét. A Szerb-Magyar Inter-Cult elnevezésű programra mintegy 24 millió forint európai uniós pályázati forrást nyert a civil szervezet.

– Szerb kollégáinkkal közösen pályáztunk. A projekt három elemből épül fel. Egyrészt kutatásokat kellett végeznünk arra vonatkozóan, hogy a Délvidéken, Csongrád megyében és Szabadkán melyek azok az objektumok és területek, amelyek turisztikai potenciállal rendelkeznek. Az ötletekből tanulmánykötet készült – magyarázta Pavlovits Miklós, a Szó-Tér Egyesület elnöke. A csaknem kétéves munka második pillére a fiatal generáció bevonására helyezte a hangsúlyt, amelynek keretében a filmkészítés iránt érdeklődő, amatőr ifjúság képzése történt. Az oktatások Szabadkán és Szegeden zajlottak. A projekt végső célja ötven szerb és ugyanennyi magyar filmetűd készítése volt az előzetesen felderített turisztikai látványosságokról.

– Igyekeztünk kevéssé ismert értékeket bemutatni, ugyanakkor az elkészült filmek már kiépült és még kiaknázatlan turisztikai látványosságokat egyaránt bemutatnak. Szegeden például a Gergő-liget érdekes, ám kevésbé közismert történet, de természetesen a témában nem lehet megkerülni a dómot vagy a szabadtéri játékokat. Sok község jelentkezett a felhívásunkra, és ismertette értékeit. Például a mórahalmi bivalyrezervátum sem túlzottan közismert, arról is készítettünk filmetűdöt – fejtette ki.

A felderített területek turisztikai értékeit a szervezet a megyei vállalkozói réteggel is meg kívánta ismertetni, így turisztikai workshopot szervezett a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában tegnap. A meghívott vállalkozók előadások során tájékozódhattak megyénk, valamint a délvidéki régió turisztikai helyzetéről, fejlesztési lehetőségeiről. Ezt követően az elkészült filmetűdökből tekinthettek meg válogatást.

képalá: Fotó: Kuklis István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában