Egy tonna húst dolgoztak fel

2020.03.02. 13:08

Hagyományt teremtenének a rendezvénny

Hagyományt teremtene a város az Ifjúsági Ház melletti látványdisznótorral. A rendezvény nemcsak a programkínálatot színesítette, de a jótékonykodásról is szólt a nap: a finomságokból befolyt bevételt a helyi óvodák támogatására ajánlották fel a szervezők.

Majzik Attila

A disznótoros ételek eladásából származó bevételt a város óvodáinak ajánlották fel a szervezők.

Szombat reggel szokatlan ébresztő volt a belvárosban: a disznópörkölés semmi mással össze nem téveszthető szagát vitte a szél, és adta hírül: elkezdődött az I. Szentesi Családi Disznótoros.

A fesztivált a városi önkormányzat, a Művelődési Központ, a Központi Gyermekélelmezési Konyha, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred és a Szarvasi Húsbolt összefogásában rendezték meg az Ifjúsági Ház melletti „gödörben”.

Az események reggel hét órakor kezdődtek: négy jószágot vágtak le az Ifjúsági Ház melletti betonszínpadon, majd következett az abálás, a hurka- és kolbászkészítés és a reggeli ételek elkészítése: összesen egy tonnányi sertéshúst dolgoztak fel a nap folyamán.

A disznótoros ételek eladásából származó bevételt a város óvodáinak
ajánlották fel a szervezők.

Hosszú sorok kígyóztak az árusok előtt, százak vártak a hagymás vérre és a sült fokhagymás tokaszalonnára. Akik későn kapcsoltak, bizony le is maradtak a disznótoros különlegességről, a hagymás vér elég korán, délelőtt tíz körül már elfogyott.

– A sült hús azért elbírja a sót – Németh Gizellát és fiát, Kis Endrét reggeli közben kérdeztük arról, hogy érzik magukat a disznótoron.

– Hagymás vérért jöttünk, de az hamar elfogyott, az utcáig ért a sor, olyan sokan voltak. Nekünk annyi szerencsénk volt, hogy egy ismerősünk vett nekünk reggelit, ő már egy órája állt sorban. Annak ellenére, hogy lassan haladt a sor, az eladók is nagyon kedvesek, közvetlenek voltak, és a sorban állók is türelmesek voltak – mondták.

– Próbálják megidézni a disznóvágás hangulatát, de ez kicsit „ipari” itt a gödörben. Ennek ellenére jó kis összejövetel, reméljük, többször is megrendezik majd – mondta el Kis Endre. Édesanyja hozzátette, a jótékonyság is fontos.

– Jó találkozni itt a sok ismerőssel, pár szót váltani azokkal, akikkel már rég nem találkoztunk. Ebédig már nem maradunk, pedig nagyon csábító az orjaleves. Gyerekkoromban sokszor vágtunk disznót, akkor is mindig készítettünk orjalevest, pörköltet. Jó felidézni ezeket az emlékeket, ha legközelebb is lesz ilyen disznótor a városban, azon biztosan itt leszünk – mondta el Németh Gizella.

Arra szinte mérget lehet venni, hogy lesz folytatás, hiszen hagyományteremtő céllal tartották a látványdisznóvágást. Sőt, az is lehet, hogy a nagy érdeklődés miatt jövőre több sertést kell vágni és feldolgozni, mert idén szinte kevésnek bizonyult a négy levágott jószág. A sok feldolgozott és megvásárolt finomság nemcsak a hasakat töltötte meg, de jó célt is szolgált: a rendezvény nettó bevételét a város óvodáinak ajánlották fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában