Újabb intézkedéseket jelentett be a szegedi önkormányzat

2020.03.30. 11:44

Ingyen utazhatnak az egészségügyi és szociális dolgozók a szegedi tömegközlekedésben

Április elsejétől életbe lép a hétvégi menetrend a szegedi tömegközlekedésben. Eddig 220 üzlet, vendéglátóhely jelezte, hogy bezár, ez 50 millió forint bevételkiesés az önkormányzatnak.

delmagyar.hu

Botka László polgármester a legnagyobb szegedi munkáltatókkal, valamint egészségügyi intézményekkel történt egyeztetés alapján újabb intézkedést rendelt el Szeged városában a járványügyi veszélyhelyzetben a tömegközlekedés szűkítéséről.

Tömegközlekedés

A mai naptól díjmentesen utazhatnak a koronavírus-járvány elleni küzdelem élvonalában álló egészségügyi dolgozók, valamint a szociális ellátásban dolgozók a szegedi tömegközlekedés járatain a veszélyhelyzet megszűnéséig.

Április 1-jén, szerdán üzemkezdéstől visszavonásig a hétvégi menetrend lép életbe a szegedi tömegközlekedésben. A menetrend jellemzője: a hétvégi menetrendre épülő, ütemes, egész napos menetrend. Szeged város önkormányzata szűkíti, de továbbra is fenntartja a közösségi közlekedést a városban úgy, hogy a nélkülözhetetlen közszolgáltatások, a gyógyszertárak, az élelmiszerüzletek és -gyártók dolgozói továbbra is el tudjanak jutni munkahelyükre.

Az autóbusz-járatok fele csuklós busszal fog közlekedni. A csuklós autóbuszokat elsősorban előre tervezetten a 36-os (II. Kórház), 90-es (II. Kórház), 20-as (SZTK), 72-es (SZILK, DÉLÉP ipari park, Auchan), illetve a 77-es és 21-es (20-as és 90-es járatokkal összekapcsolt feladatok) jelzésű autóbuszvonalakon közlekedtetik.

Az új menetrend részleteit letölthető formátumban hétfő délutántól folyamatosan hozza nyilvánosságra az SZKT (villamos, trolibusz és autóbusz) közösségi oldalán és weboldalán.

Intézkedések

A koronavírus az idősebb korosztályra jelenti a legnagyobb veszélyt. Szeged város önkormányzata már több mint 700 egyedülálló, idős emberen segít meleg étellel, bevásárlással, gyógyszerkiváltással. A kiszállítás, a segítségnyújtás ingyenes, de az ételért és az árukért fizetni kell.

Botka László polgármester március 23-án rendelkezett arról, hogy amennyiben március 31-ig bezárják a bérleményüket azok az üzletek és vendéglátóhelyek, amelyek önkormányzati tulajdonú ingatlanban működnek, és ezt az IKV-nak igazolják, akkor április 1-jétől mentesülnek a bérletidíj-fizetési kötelezettség alól. Eddig több mint 220 bérlő jelezte, bezárja üzletét, vendéglátóhelyét, és szünetelteti tevékenységét. Ez havi 50 millió forint bevételkiesést jelent Szeged város önkormányzatának, amely ezzel az összeggel is a szegedi vállalkozásokat támogatja, hogy a veszélyhelyzet elmúltával újra tudjanak indulni.

Haág Zalán, önkormányzati képviselő egy nappal a bejelentés előtt, már javasolta az önkormányzatnak, hogy tegye ingyenessé az egészségügyi dolgozók számára a tömegközlekedést a városban. Ezt és további javaslatait az alábbi linken olvashatja.

Olvassa el az összes a témában írt cikkünket a következő linken: Friss megyei hírek a vírussal kapcsolatban.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában