Hamarosan átadják az emlékparkot is

2020.03.09. 09:28

Kopjafát állítanak Móra Ferenc emlékére

Kopjafát faragott Móra Ferenc emlékére Vincze János. A csengelei népi iparművész több mint két méter magas alkotása nyolc frissen elültetett fa közé kerül majd be egy erdei pihenőhelyen.

Munkatársunktól

Csengele – 2020.03.03. Vincze János fafaragó a helyi vadásztársaság részére, Móra Ferenc emlékére készített egy kopjafát. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Régi dokumentumok tanúsá­­ga szerint Móra Ferenc író, újságíró 1932-ben Csengele környékén dolgozott, egyesek szerint az Aranykoporsó című művét is a falu közeli erdőben írta meg. A Csengelei Vadásztársaság en­­nek állított emléket azzal, hogy nyolc kocsányos tölgyet ül­­tetett el a területen, kör alakban. Az úgynevezett Móra-fák kö­­zé pedig egy kopjafa kerül majd, amelyet Vincze János né­­pi iparművész ajánlott fel. Miután jelezte, hogy szívesen hozzájárul munkájával a park szépítéséhez, a faanyagot a va­­dásztársaság bocsátotta rendelkezésére.

– Több mint két méter ma­­gas, egyméteres átmérőjű rönk­­ből faragtam ki kézzel – mu­­tatta alkotását a csengelei fafaragó, amelyen három héten keresztül dolgozott.

– Csillagokat és tulipánt formáztam díszítésnek, utóbbi Móra Ferenc tiszteletére kapott helyet a kopjafán – magyaráz­­ta. Az egy mázsa súlyú műalkotást már csak lazúrozni kell, ezt követően kerülhet ki az erdőbe.

A több mint két méter magas kopjafa hamarosan kikerül a csengelei erdőbe, a Móra-fák közé. Fotó:Karnok Csaba

 

– Az emlékhely mellé tervezünk egy menedéképületet is a túrázók számára, ahol kialakítunk egy főzőhelyet, illetve a lovas turistákra gondolva az állatok kikötésére alkalmas területet is – mondta lapunknak Rónyai Antal, a Csengelei Vadásztársaság elnöke. A főúttól három kilométerre lévő, régi tölgyfákkal benőtt erdőben ki­épülő pihenő- és emlékparkot a tervek szerint áprilisban adják át a látogatóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában