Helyi közélet

2020.03.02. 11:05

Madárodúk készültek a szegedi óvodáknak

Zöld Programot indított a Magyar Madártani Egyesület Csongrád Megyei Helyi Csoportja, ennek részeként madár­odúkat adományoznak a szegedi óvodáknak.

K. A. R.

Környezettudatosságra szeretnék ösztönözni a gyerekeket.

Fotó: KUKLIS ISTVÁN

Szombaton lelkes önkéntesekkel közösen készítettek hatvan odút a sándorfalvi Szalakóta Látogatóközpontban.

A csípős hideg sem riasztotta vissza őket, a természet lágy ölén szebbnél-szebb madarak csiripelésének kíséretében fúrtak, faragtak és festettek a csoport tagjai, illetve a környező településekről érkező segítőik. Bálint Dénes, a Szalakóta Látogatóközpont vezetője lapunk kérdésére elmondta, céljuk, hogy segítsék az óvodák környezettudatos nevelését, miközben a gyerekeknek örömet szereznek azzal, hogy láthatják a madarak esetleges költéseit.

– Több intézmény mindenféle útmutatás nélkül elkezdte már a madárbarát programot, többeknek saját madárbarát kertjük is van, télen etetik és itatják a madarakat. Egy-egy látogatáskor mindig meglepődök, hogy a gyerekek mennyire felkészültek és jól tájékozottak a madarak kapcsán. Abban bízunk, hogy a programunkon keresztül már ebben a korban el tudjuk ültetni azt a szemléletet bennük, amely által a későbbiekben sem egy kizsákmányolandó eszközként tekintenek a természetre. Helyette inkább arra figyelnek majd, hogyan tudják még fenntarthatóbbá tenni – emelte ki a Magyar Madártani Egyesület Csongrád Megyei Helyi Csoportjának tagja.

Megtudtuk, minden alapanyagot és eszközt a csoport biztosított az odúkhoz, amiket a tervek szerint március második felében kezdnek el kiszállítani az óvodákba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában