Két év múlva teljesen elkészülhet

2020.03.11. 10:39

Jövőre kezdődhet az építkezés a hódmezővásárhelyi kórházban

Két emeletet építenek a hódmezővásárhelyi kórház szakrendelőjére. Ha minden a tervek szerint alakul, 2022 nyarára készül el az 1,4 milliárd forintos beruházás, amit 100 százalékban pályázati forrásból valósítanak meg.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Zsuzsa

A Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ (CSMEK) Hódmezővásárhely–Makó és a Szatmári Irgalmas Nővérek Egyesület (Szatmárnémeti) Ha­tékony Szűrési és Prevenciós Programok Fejlesztése és Teszte­lése” címmel nyert európai uniós pá­­lyázatot, összesen 9,266 millió eurót, amiből 7 millió 266 ezer euró Hódmezővásárhelyre és Makóra érkezik. A projekt egyik elemeként, legnagyobb vo­­lumenű beruházásaként, 1,4 milliárd forintból két emeletet építenek a vásárhelyi szakrendelőre. Oda költözik majd a gyermekosztály és a belgyógyászat.

Stabil alapokra építkeznek

– Mind a betegeknek, mind a betegellátásban részt vevőknek jobb körülményeket jelent majd az új épületrész – mondta Kallai Árpád, a CSMEK Hódmezővásárhely–Makó főigazgatója. – A közel 1,5 milliárd forint nagyon sok pénz, de ahhoz kevés lenne, hogy a mai építőipari árak mellett egy teljesen új épületünk le­­gyen. Amikor a járóbeteg-szakrendelő készült, úgy építtettük meg, olyan stabil alapokkal, hogy arra, ha lehetőség nyílik, további két szintet rá lehessen építeni. Ennek most jött el az ideje. A beruházással tömbösít­jük a kórházi aktív betegellátást. Könnyebb lesz az egyik osz­­tályról a másikra szállítani a betegeket, méghozzá zárt belső folyosókon, nem az udvaron át – emelte ki Kallai Árpád.

A két szint építésével a XXI. századnak megfelelő körülményeket teremtenek a két osz­­tály betegeinek. A gyermek­osztály 30-35 ágyas lesz, a bel­­gyógyászat pedig közel 40 ágyas. A belgyógyászaton egy szubintenzív részt is kialakítanak, ahová azok a betegek kerülnek, akik állapota súlyosabb, de nem igényel intenzív ellátást.

Kállai Árpád mutatta, ilyen lesz az emeletátépítés után a járóbeteg-ellátás.
Fotó: Kovács Erika

Nem luxuskórtermek, hanem jobb feltételek

– Kisebb ágyszámú kórtermek lesznek. Jelenleg a belgyógyászaton hatágyas kórtermeink is vannak. Az új belgyógyászaton 1-2-3-4 ágyasak lesznek, mindegyikhez tartozik majd egy fürdőszoba is. Így a betegeknek nem a folyosón kell a mosdót keresniük. Tágasabb, nyugodtabb körülményeket hozunk létre. A teljes épületben, a szakrendelőben is, meg lesz oldva a légkondicionálás.

Kallai Árpád hangsúlyozta, nem luxuskórtermek épülnek. Nem az fekszik majd például az egyágyas kórteremben, aki ezért pénzt fizet. Hogy kik ke­rülnek oda, azt a betegek állapota, illetve szakmai szempontok határozzák meg.

Egy év múlva kezdődik a kivitelezés

Az emeletráépítések engedélyes terve elkészült. A kiviteli tervekre most zajlik a közbeszerzés. Ha azok is elkészülnek, akkor a kivitelezésre írnak ki közbeszerzési eljárást. Kallai Árpád úgy számol, ha minden a tervek szerint alakul, akkor jövő tavasszal kezdődhet az építkezés.

– Remélem, 2021 tavaszán már arról számolhatunk be, hogy átadtuk az építkezési te­­rületet, bejöttek a daruk és dolgoznak az építészek. Nem lesz könnyű munka, hiszen egy „működő” épületre kell két emeletet húzniuk. Mostani kalkulációink szerint 2022 nyarán költöztethetjük az osztályokat az új helyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában