Kevesebb a hibalehetőség az applikáció használatával

2020.04.25. 12:16

Az E-kárbejelentő lehet a megoldás

Az ingyenes parkolás hatására ismét megnövekedhet a gépjárműforgalom és ezzel együtt a balesetek száma is. A válsághelyzetben különösen fontos, hogy a résztvevők közötti távolság tartására is alkalmas E-kárbejelentőt használjuk.

K. A.

Már elektronikusan is bejelenthetjük a balesetet.

Fotó: Pusztai Sándor

Az E-kárbejelentő tavaly január óta teszi lehetővé a személyi sé­rüléssel nem járó gépjárműbalesetek digitális bejelentését, akár már a helyszínről is, megtartva az egy-két méteres távolságot a balesetben részt vevők között. Az applikáció a hagyományos papíralapú „kék-sárga” kárbejelentőnek kínál alternatívát. Ez az ekar.hu oldalról, valamint az alkalmazásboltokból ingyenesen, adott esetben akár a baleset helyszínén is letölthető.

Gyors

– Már közel 300 ezren nem bíznak semmit a véletlenre: mo­­bileszközeiken ott van az E-kárbejelentő. Március végéig csaknem 8800-an használták is, és a havi 550-800 online bejelentés között van az átlag – hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége. Az online applikáció gyorsabb és átláthatóbb kárbejelentési folyamatot tesz lehetővé, mint a „kék-sárga”. Az alkalmazás segítségével a felhasználók egyszerűen és jól feldolgozhatóan készíthetik el a szükséges ábrát, de a baleset típusának kiválasztása, a hely GPS-es meghatározása, továbbá a szerződéses adatok QR-kódos bevitele is hozzájárul a gyors és egyszerű adatfelvételhez.

Már elektronikusan is bejelenthetjük a balesetet (illusztráció).
Fotó: Pusztai Sándor

Biztos

A balesetet mindkét félnek je­leznie kell a saját biztosítójánál. Erre a károkozónak 5 nap áll rendelkezésre, a vétlen félnek pedig 30 napja van arra, hogy a balesetet okozó biztosítójánál kárigényét bejelentse. Az alkalmazás ezt is leegyszerűsíti, hiszen az adatok kitöltése után, ha minden érintett fél aláírta a bejelentőt – ami a „kék-sárgákról” gyakran lemarad –, egy gombnyomással el tudják azt küldeni a helyszínről. Ez különösen fontos lehet a jelenlegi veszélyhelyzetben, amikor a személyes ügyintézés egyébként is szinte ellehetetlenült.

Visszajelez

A bejelentés során a rendszer e-mailben is küld egy értesítést minden félnek, mellékelve a kitöltött pdf formátumú kárbejelentőt. Az érintett biztosí­tók ezután belső folyamataik­nak megfelelően felveszik a kapcsolatot a bejelentőkkel. Megjelenése óta az alkalmazás több fejlesztésen ment keresztül, már olyan helyzeteket is kezelni tud, amikor a baleset egyik résztvevője külföldi biz­tosítóval áll szerződésben, vagy épp nem rendelkezik ér­vényes kötelezővel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában