Másképp, csak szűk családi körben üneppeltünk az új típusú koronavírus-járvány miatt

2020.04.18. 20:12

Csendes húsvét volt az idei

Ilyen húsvétunk még nem volt: otthon, családi körben ünnepelhettünk, az ilyenkor szokásos rendezvényeket – amelyek több helyen százakat vonzottak korábban – idén az új típusú koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet, a kijárási korlátozás miatt nem tartották meg. A települések csendesek voltak. Azt firtattuk, falun, illetve városon és panelba zárva mennyivel volt másabb az ünnep ebben az évben.

Imre Péter

Ópusztaszer 2020.04.15. Annamária és a lánya, Zoé. húsvéti tojásfánál Képen: Fotó:Török János

Fotó: Török János

– Nekem úgy telt a mostani húsvét is, mint 2012-től mindegyik, akkor maradtam egyedül. Tévét néztem, rejtvényt fejtettem – mondta az ópusztaszeri Kovács István arra válaszolva, a koronavírus-világjárvány, a veszélyhelyzet okozta kijárási korlátozás módosította-e az ün­nepét. – Annyi változás volt, hogy a gyerekek ilyenkor mindig meglátogattak, most telefonon beszéltünk – közölte, hozzátéve: kikapcsolja, hogy segít a szomszédban élő időseknek a bevásárlásban.

Locsolkodás az ablakban

Akadt, ahol úgy oldották meg a locsolkodást, hogy a 65 év fe­­letti nagypapa elment az unokájához, a kislány az ablakpárkányra ülve kidugta fejét az ablakon, úgy locsolták meg, majd odaadta az ajándék csokitojást – közben szájmaszkot viseltek. Ezt a taktikát biztosan többen követték. Az otthoni programok előnyben voltak Annamáriánál és 9 éves lányánál, Zoénál is. A ház előtti, de még a kerítésen belüli kertben húsvéti díszeket, figurákat he­­lyeztek el, tojásfát díszítettek, és megtartották a gyerekek körében mindig népszerű tojáskeresést is.

Nem jött a család

– Megbeszéltük a családdal, a veszélyhelyzet miatt senki nem jött locsolkodni, a szomszédban lakó fiúk a kerítésen keresztül locsolták meg Zoét, és a csokitojást és -nyulat is így adtuk nekik oda. Hasonló volt, mint a korábbi húsvétok, annyi különbséggel, a Sándorfalván és Szegeden élő testvéreim – érthető módon – nem látogattak meg. Azt vettem észre, a falu csendes volt, az itteniek betartották a maradj otthon tanácsot – jelentette ki Annamária. Hozzátette, a hagyományos étkek, a sonka, a tojás és a kalács náluk is asztalra ke­­rültek. A beszélgetés végére csatlakozott a 10 éves eb, Mex is. Zoé és Annamária elárulták, ő is kapott a sonkából.

Egy neve elhallgatását kérő ópusztaszeri idősebb asszony azt mondta, ez a húsvét más volt, mint a korábbiak, ki sem mozdult otthonról, máskor a család mindig összejött ünnepelni, ez is elmaradt. – A fiam vidéken él, ő sem jött el, de nem is lett volna szabad, pici babájuk van – mondta.

A szentmisék, az egyházi szertartások is elmaradtak, vagy online közvetítéssel kísérhették figyelemmel azokat a hívek. Antal Imre katolikus plébános például a kistelekjárás.hu oldalon osztotta meg ünnepi gondolatait a kistelekiekkel, a pusztaszeriekkel, az ópuszta­szeriekkel, a baksiakkal, a ba­lástyaiakkal és csengeleiekkel. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban is csend honolt – március 17-től, a kormányrendeletnek megfelelően, határozatlan időre bezárt –, pedig húsvétkor általában gazdag programmal várja a látogatókat, a kikapcsolódni vágyókat a szabadtéri múzeum.

Ünnep egyedül

– Szomorú húsvét volt az idei – közölte a szegedi panellakásban élő Návay Andrásné Ka­­talin. – A családból többen külföldön dolgoznak, mi, a férjemmel, Andrással 8 éve Németországban ünnepeltünk, közösen, együtt a többiekkel. Nagyon rossz volt, hogy nem mehettünk. Itthon maradtunk, nem mozdultunk ki a lakásból. Megviselt, sokat sírtam, kicsit depressziós is lettem. Ilyen húsvétom még nem volt... Be­szélgettem ismerőseimmel, hasonlót éltek át, mint én. Nem úgy, vagy egyáltalán nem készültek, kevesebbet sütöttek, főztek az emberek – mondta el az asszony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában