Minden ötödik fiatal túlsúlyos hazánkban

2020.04.24. 16:24

Felszaladnak a kilók: karanténban könnyen híznak a gyerekek

Hazánkban átlagosan minden ötödik fiatal túlsúlyos vagy elhízott, ezen pedig a mostani helyzet tovább ronthat. A gyerekek egész nap otthon vannak, és miközben ugyanúgy esznek, mint korábban, jóval kevesebbet mozognak. Odafigyeléssel azonban ennek ellenére is elkerülhető a súlygyarapodás.

Timár Kriszta

Jobban is eshet a mozgás, hiszen kevesebb időt töltenek a szabadban a fiatalok. FOTÓ: FRANK YVETTE

Fotó: Frank Yvette

Lustálkodás délelőttig az ágyban, napközben egy kis tanulás a számítógép előtt ülve, délutántól es­­tig pedig online élet a barátokkal, szintén a szobában kuksolva. Mindezek mellé természetesen a mamahotel szolgáltatásai: finom házi koszt reggel, délben, este. Nagyjából így telnek most az ál­talános és középiskolás fiatalok mindennapjai: több mint egy hó­­napja új életformát kényszerített rájuk a koronavírus. A mozgásszegény életmód és a túlzott kalóriabevitel azonban komoly problémákat okozhat: rövid időn belül is jelentős súlygyarapodás­­ra számíthat, aki nem figyel oda tudatosan arra, hogy ezek a körülmények újfajta hozzáállást is követelnek a mindennapokban.

Minden ötödik fiatal túlsúlyos

– Egy orvosi hetilap számára Szolnokon és környékén készült felmérésből nemrégiben kiderült, hogy a túlsúlyos és elhízott gyerekek és tinédzserek aránya 20 százalék felett van. Ez azt jelenti, hogy minden ötödik fiatal súlyproblémákkal küzd – mondta el lapunknak Bereczki Csaba, az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ igazgatója. – Ennek oka a nem megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életmód, amelyen a mostani helyzet, amikor még az iskolai mindennapos testnevelés sem tud kompenzálni, nyilvánvalóan nem segít.

Jobban is eshet a mozgás, hiszen kevesebb időt töltenek a szabadban a fiatalok. FOTÓK: FRANK YVETTE

Bereczki Csaba kiemelte: most még azok a gyerekek is keveset mozognak, akik egyébként sportosabb életet éltek, hiszen azt halljuk mindenhonnan, hogy ja­vasolt otthon maradni. A szülők vélhetően nem tudják azt a kalóriabevitel és összetétel szerint optimalizált ételsort előállítani, amelyet a menzákon kínálnak, ráadásul az egész napos otthonlét során gyakoribb lehet a késztetés is. hogy csupán az öröm­érzet miatt nassolni kezdjenek a gye­re­kek. Mindez pedig felborítja a kalóriabevitel és -leadás egyensú­lyát, ami az amúgy sem fényes túlsúlystatisztika további romlásához vezethet.

Keveset mozgunk, kevesebbet is együnk

– A kevesebb mozgáslehetőség miatt most jelentősen mérsékelni kellene a cukrok és szénhidrátok bevitelét. Az ideális az lenne, ha 30 százalékban fehérjét, 15 százalékban zsírt tartalmazna a napi ételsor, és a tészták, kenyérfélék a lehető legminimálisabb mennyiségben lennének jelen benne – mondta a klinikavezető. – Emellett pedig fontos odafigyelni, hogy ha más nem, legalább napi egy óra séta benne legyen a napirendben, hogy a megváltozott kö­rülmények ellenére se maradjon el teljesen a mozgás – hívta fel a figyelmet.

Bibarc Tünde fitneszedző szin­tén a táplálkozás fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint fogalmazott, a gyermekkori elhízások 70 százalékáért a helytelen étkezés a felelős. Most pedig, amikor napi mozgásmennyiségünk jelentősen lecsökkent, ezzel még inkább vigyázni kell. – A legfontosabb a rendszeresség, hiszen a kimaradt étkezések helyett vagy akár csak unalomból a gyerekek hajlamosak nassolni. Ha pedig hagyjuk, hogy éjszakai is fent legyenek, biztos, hogy akkor is eszegetnek. A napirend betartá­­sa tehát segít a he­­lyes táplálkozásban is, rágcsák helyett pedig ér­­demes gyümölcsöt, zöldséget kínálni nekik – sorolta.

Kis helyen is lehet sportolni

A fitneszedző hozzátette: bár kis lakásban nehéz megoldani a sportolást, ez sem lehetetlen, mi több, szükséges is. – A karantén idején is meg lehet találni azokat a mozgásformákat, amelyekkel a gyerekek energiáinak legalább egy része leköthető, hiszen számtalan otthoni torna található már az interneten. Aki pedig leleményes és igényli a sportolást, most sem kell ezzel felhagynia, hiszen akár a legegyszerűbb otthoni eszközöket is fel lehet használni arra, hogy tornatermet varázsoljunk otthonunkból – mondta.

Ajánlott a napi egy óra séta, mert ebben az időszakban sem maradhat el a
mozgás. FOTÓ: FRANK YVETTE

A szakember azt javasolta, aki nincs hozzászokva a rendszeres sportoláshoz, az is hetente leg­alább 2-3 alkalmat szánjon a mozgásra. – Egy kis lakásban is lehet például fekvőtámaszt, felüléseket végezni, de fontos a hátizom erősítése is a sok ülés miatt – hangsúlyozta Bibarc Tünde. – Súlyzót gyerekeknek még nem ajánlott használni, a saját súlyos edzések bőven elegendőek. Ha pedig a szülők megtehetik, érdemes nekik is beállni a gyerekek mellé. A példamutatás ugyanis nagyon fontos, főleg azon fiatalok esetében, akik korábban nem sportoltak ak­­tívan – tette hozzá.

A túlzott edzés is káros lehet

Miközben sok fiatal egyáltalán nem sportol, tinédzser fiúk körében egyre gyakoribb jelenség az úgynevezett bigorexia. Ez az elhízás egyik morbid fajtája, amikor a fiatalok extrém értékben növelik izomzatukat rengeteg fehérje fogyasztásával és túlfeszített edzésekkel, közben pedig továbbra is véznának látják magukat.

A szakemberek szerint ez ugyanolyan káros, mint a mozgásszegény életmód, ha tehát szülőként ilyesmit tapasztalunk, ugyanúgy érdemes közbelépni, mint ha a mozgásszegény életmód miatt kezdene el hízni gyermekünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában