A támogatás az éves díj 70 százalékát is elérheti

2020.04.18. 12:59

Nagy szükség lehet most az agrárbiztosításokra

Megnyílt az egységes kérelem kitöltési felülete, ezzel lehetővé vált a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatás igénylése is – a határidőre érdemes figyelni, minden nap késedelem veszteség.

K. A.

Az idei tavaszi fagyok jelentős károkat okoztak az éppen kinyílt gyümölcsvirágokban, különösen a kajszi, mandula, őszibarack és szilva bi­­zonyos fajtáinál, ami nagy terméski­esést is eredményezhet. A szárazság sem tesz jót a ho­­zamnak, emiatt is várható a jelentős terméscsökkenés. Ezek is mutatják, hogy nagy szükség van mezőgazdasági biztosításokra.

Kötésükre uniós forrásokat is felhasználó díjtámogatással ösztönzik a gazdákat már 2012 óta. Az elmúlt években bővült a kockázati kör, és módosultak a biztosítható növények is. Ennek is köszönhető, hogy évről évre nő a díjtámogatott biztosítást kötő termelők száma, valamint a díjállomány is.

Mezőgazdasági biztosítási díjtámogatásra idén április 6. és május 15. között pályázhatnak a gazdálkodók, az „űrlap” a Magyar Államkincstár e-ügyintézési felületén érhető el – a beadott kérelem egyúttal kifizetési igénylésnek is minősül. Fontos, hogy a határidőn túl benyújtott kérelmek esetében a támogatási összeg munkanaponként egy százalékkal csökken.

Az előző évekhez hasonlóan a gazdálkodók – a növénykultúrától, illetve a káreseményektől függően – idén is háromféle konstrukció közül választhatnak, három biztosítótársaság és hét egyesület kínálatából –, közülük az Allianz, a Generali, a Groupama, illetve az Agrár Biztosító tagja a Mabisznak.

Fontos változás idén, hogy a támogatás maximális mértéke a megfizetett éves nettó díj 65 százaléka helyett már 70 százalék lehet. Amennyiben az igények meghaladják a rendelkezésre álló keretet, az összeget arányosan csökkentik – a támogatás forrásösszege mára 5 milliárd forintra nőtt.

Szintén kedvező változás, hogy míg korábban ezek a biztosítások csak akkor fizettek, ha a kárküszöb az adott területre megállapított biztosítási összeg legalább 30 százalékát elérte, addig idén már a 20 százalékot meghaladó hozamcsökkenésnél is lehet térítést igényelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában