Arcvédő pajzsot nyomtatnak

2020.04.11. 14:19

Négyezer arcmaszk készítésére is vállalkoztak diákok és tanáraik

3D-s nyomtató segítségével terveztek védőpajzsokat szegedi szakközépiskolák műszaki tanárai és informatikus diákjai. Emellett két iskolában arcmaszkokat varrnak, amelyek egy részét asztmás betegekkel foglalkozó alapítványnak adták át.

Hajó Edina

 

A tömeges megbetegedések el­­­kerülése és a járvány lassítá­­sa érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium maszkok előállításában kérte a szakképzési centrumok együttműködését. Jelenleg 15 centrumban készülnek védőmaszkok szakoktatók, diákok és önkénte­sek bevonásával, elsősorban otthon vagy kiscsoportokban, az elővigyázatossági intézkedések fokozott betartásával.

3D-s nyomtató segítségével terveztek védőpajzsokat szakközépiskolák
műszaki tanárai és informatikus diákjai. Emellett a Szegedi
Szakképzési Centrum két intézménye is csatlakozott ahhoz a minisztériumi
kezdeményezéshez, hogy diákok és önkéntesek bevonásával
maszkokat állítsanak elő. Az általuk varrt maszkok egy részét asztmás
betegekkel foglalkozó alapítványnak adták át.
Fotó: DM

– Két iskolánk, a Móraváro­­si és a József Attila is csatlakozott a minisztérium és a Nem­­zeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) országos felhívásához, és részt vesz vé­­dőmaszkok varrásában – nyilatkozta Erdélyi Margit, a Szegedi Szakképzési Centrum (SZSZC) főigazgatója. Hozzáfűzte, a szervezésben Feketű Béla és Nemes-Nagy Katalin Erika igazgatók tevékenyen közreműködtek, olyan nappali rendszerű és felnőttoktatásban tanuló diákokat és intézményi alkalmazottakat, oktatókat to­boroztak, akik önként vállalták, hogy a fertőzés terjedésének lassítása érdekében otthon védőmaszkokat készítenek.

– Az első kétezer maszkot részben a raktáron lévő anyagból, részben vállalkozói tá­­mogatásból készítjük el. Még további kétezer maszk varrására vállalkoztunk, amihez a szükséges alapanyagok beszerzése folyamatban van – mondta Feketű Béla, az SZSZC Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának igazgatója. A már elkészült védőeszközökből kétszázat a hátrányos helyzetű családokkal, idősek és asztmás betegek támogatásával foglalkozó Fényhozók Alapítványnak adták át, 120-at pedig munkatársaik részére osztottak ki.

A centrum iskolái egy másik kezdeményezéshez is csatlakoztak. Vargáné Szőke Márta, az SZSZC Déri Miksa Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának igazgatója elmondta, megkezdték a PURSA 3D nyomtatgyártó cég által tervezett arc­­védő pajzsok nyomtatását a Csonka, a Déri, a József Attila és a Móravárosi iskolák. Összesen 250 arcvédő pajzs előállítását vállalták.

– Ebben a projektben elsősorban az iskolák műszaki ta­­nárai, a Digitális Alkotó Mű­helyek oktatói és informatika tanárok vesznek részt. Egy pajzs nyomtatása és összeállítása körülbelül 3 és fél óra. Az elkészült arcvédő pajzsokat elsősorban egészségügyi intézményekben viseli majd – tájékoztatott a Déri igazgatója.

Olvassa el az összes a témában írt cikkünket a következő linken: Friss megyei hírek a vírussal kapcsolatban.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában