Helyi közélet

2020.04.24. 14:29

Nyereményjáték madárodúkkal

Az írásos doku­men­tumok alapján már 1910 előtt helyeztek ki odúkat a környező erdők fáira az ásotthalmi Bedő Albert erdészeti iskola diákjai és tanárai.

Arany T. János

Ebbe az odúba hét apró tojása alapján kék- vagy fenyvescinege költözött költeni. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

Fotó: Kuklis István

A hagyományt Andrési Pál folytatta, aki 2001-ben kezdte újra a diákokkal, amikor a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei csoportjától odúkat kaptak. Hat madárfaj költ, leg­gya­koribb a széncinege, a fenyvescinege, vörösbegy, és van két ritka, amelyek közül az örvös légykapó eddig egyszer költött, a másik a kormos légykapó. Andrési Pál elmondta, az országban állítólag 50 pár költ, ebből legalább egy náluk, de a kétezres évek elején volt, hogy kettő.

Ebbe az odúba hét apró tojása alapján kék- vagy fenyvescinege költözött költeni. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

– 2015-ben találtunk egy olyan odút, amiben egy szén- és egy kékcinege összetojt. Vél­­hetően a kékcinege volt előbb, a széncinege elüldözte, és kiköltötte a tojásokat. Nyolc tojás volt a fészekben, végül nyolc szénci­nege-fióka és csak egy kékcinege maradt. A többi elpusztult, a széncinege nagyobb, jobban tátotta a csőrét, és a kisebbeknek nem jutott élelem – mesélte. Az odúkat térkép jelzi, egy kampós bottal emelik le, kicsavarozzák a tetejét tartó csavart, és megnézik, mi van benne.

– Olyan, mint egy nyereményjáték. Amikor odamegyünk, nem tudjuk, mi van benne, nyert, vagy nem nyert – tette hozzá az erdészeti szakgimnázium tanára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában