Helyi közélet

2020.04.18. 19:14

Ragaszkodnak munkavállalóikhoz

Szerencsére nem kellett dolgozókat elküldeni a koronavírus-járvány miatt a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél és a Szegedi Közlekedési Társaságnál sem. A cégvezetők átcsoportosításokkal próbálják kezelni a kialakult helyzetet.

Suki Zoltán

Sokba kerül a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet a Szegedi Környezetgazdálko­dási Nonprofit Kft.-nek (SZKHT) és a Szegedi Közleke­dési Társaságnak (SZKT) is, ez már most látható. Az SZKHT ügyvezető igazgatója a Délmagyarországnak azt mondta, hogy a cég feladatai alig csökkentek a veszélyhelyzet kihirdetése óta.

– Fokozott odafigyeléssel és eltérő munkavezényléssel dolgozunk. Cégünktől nem bo­csátottunk el munkatársakat, és a béreket sem csökkentettük. Jelenleg felmérjük, hogy mekkora lehet a bevételki­esés. Védőeszközre, fertőtlenítőszerekre már eddig tízmillió forintot költöttünk – tette hozzá Makrai László.

Hasonló a helyzet a városi tömegközlekedési cégnél is.

– A Szegedi Közlekedési Társaság a koronavírus-járvány miatt nem bocsátott el főállású dolgozót, és nem is tervez ilyen lépést. Szeretnénk a következő hónapokban is fenntartani a közösségi közlekedést, és a több mint ötszáz munkahelyet pedig megtartani Szegeden – mondta lapunknak a vállalat ügyvezető igazgatója.

Majó-Petri Zoltán szerint vannak olyan munkakörök, ahol egyelőre sajnos nem tudnak munkát adni kollégáiknak. Ezekben az esetekben átirányítással, más-más beosztás­­ba vezényelik a munkavállalókat. Ilyenek például a par­­kolóellenőrök, akiknek az egész országban felfüggesztették a tevékenységét, mert mindenhol ingyenes lett a parkolás.

– A veszélyhelyzet ideje alatt havi százmillió forintos nagyságrendű menetdíjbevétel-kieséssel számolunk, hi­­szen so­­kan már otthonról, távmunkában dolgoznak, a szegedi diákok kilencvenkilenc százaléka nem vásárol havibérletet, vagy éppen jelenleg díjmentesen utazik, mint az egészségügyi vagy szociális ágazatban dolgozók – tette hozzá Majó-Petri Zoltán ügyvezető igazgató.

A Szegedi Közlekedési Társaságnál mindenesetre abban bíznak, hogy a bevételkiesést – főleg ha több hónapig tart a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet – költségeik racionalizálásával, önkormányzati és kormányzati többlettámogatásokon keresztül tudják majd kompenzálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában