Hungarikum lett a kérészek nászrepülése

2020.05.30. 06:49

A ciánszennyezés után is virágzik a Tisza

Egykor közönségesnek számított földrészünkön, ma már ritka Európában a tiszavirág: csak a Tiszában és mellékfolyóiban él ez a kérészfaj. Kifejlett életük nem tart tovább pár óránál, de nászrepülésük egyedülálló látványosság, ezért is került be a hungarikumok közé.

Farkas Judit Zsuzsanna

A tiszavirág egykor közönségesnek számított Európában, de már csak a Tiszán és mellékfolyóin él nagyobb tömegben. Rajzásuk turistalátványosság Szegeden. FOTÓ: KARNOK CSABA

– Június közepe a szegediek számára az egyik leglátványosabb természeti jelenség időszaka. Ekkor kérészek tömegei lepik el szeretett folyónkat, a Ti­­szát. A tiszavirágzás nagyjá­ból 18 órakor kezdődik, és legkésőbb 21 óráig tart. Meleg, kánikulai napon, leginkább alacsony vízállásnál a tiszaviráglárvák tömegei úsznak fel a víz felszínére, hogy néhány órás nászrepülés után beteljesítsék küldetésüket – mesélte Csehó Gábor, a szegedi Interaktív Természetismereti Tudástár munkatársa.

A szakértőt arra kértük: mutassa be a tiszavirágot. Miért olyan különleges ez a rovar? Keresse cikkünket a szombati Délmagyarországban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában