Csütörtökön szentelik fel

2020.05.25. 15:41

Áll a harangláb a pusztaszeri temetőben – Galéria

A pusztaszeri temetőben, a ravatalozó szomszédságában ma délelőtt felállították a haranglábat, és ki is próbálták a harangot. Avatása és megszentelése csütörtökön 14 órakor lesz.

Imre Péter

A harangláb utolsó munkálataiból Máté Gábor polgármester, Grósz Sándor asztalos, kivitelező és Antal Imre katolikus plébános is kivette a részét.

Fotó: Frank Yvette

A Grósz Sándor asztalos által kivitelezett hangvilla alakú haranglábra ma került fel a tető és a harang a község határában lévő pusztaszeri temetőben, a Makovecz Imre-féle ravatalozó közelében. Eredetileg úgy tervezték, négyen létrákra állva teszik helyére a tetőrészt, de az erős szél megváltoztatta a forgatókönyvet, így nem mertek vállalkozni a feladatra.

– Emelővillás traktor érkezik, annak segítségével emeljük kellő magasságba a tetőt és illesztjük a helyére létrákon állva – mondta Máté Gábor, Pusztaszer polgármestere, az akácból és tölgyből készült harangláb tervezője. Három elképzelés, rajz közül választották ki a megépítendőt. A munkagép megérkezése után percek alatt helyén is volt a tető, majd a plébános által felajánlott 17 kilogrammos, a lelkeket megszólító harang, amelyet korábban letisztítottak, letakarítottak. Az ötletet Sági Mihályné, a Pusztaszer Községért Közalapítvány elnöke jegyezte, az anyagiakat is az alapítvány adta az 1 hónap alatt megvalósuló projekthez. A harangkengyelt Toldi Mihály, az új harangnyelvet Vízvári István készítette.

Közben megérkezett a temetőbe Antal Imre, Kistelekjárás és Tömörkény katolikus plébánosa, aki igyekezett hasznossá tenni magát, fogta a létrát, hogy a fentiek minél biztonságosabban dolgozhassanak, erősíthessék a hangvilla-részhez a harangot. A harangláb környékét már pénteken rendbe tették, díszburkolattal térkövezték. A polgármester mindenből tevékenyen kivette a részét.

Miután a harangkötél is a helyére került, az ott lévők mindannyian megszólaltatták a lélekharangot.

– Ha ennyiszer és ilyen hosszan kongatjuk, ideszaladnak a faluból, mert nem tudják elképzelni, mi történhetett – mondta valaki derültséget keltve. De ez még csak a „próbakongatás” volt – még lehet gyakorolni, jegyezte meg Antal Imre –, a hivatalos avatás és megszentelés csütörtökön 14 órakor lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában