Pálinka is készülhet az egyre népszerűbb növényből

2020.05.07. 08:01

Spárgát ettünk spárgával Öttömösön

Itt a spárgaszezon. Zöld és fehér csokorban árulják, rövid a szezonja, nagyon egészséges, és változatosan elkészíthető. Öttömösön, a generációk óta spárgát termesztő Tanácséknál ahogy kell, a földtől az asztalig követtük a növényt, és meg is kóstoltuk a belőle készült kiváló ételeket.

Arany T. János

– Spárgából szinte mindent el lehet készíteni – mondta Tanácsné Vásárhelyi Erika, miután hosszan sorolta, mi mindent lehet elkészíteni a Magyarországon is egyre népszerűbb növényből. – Pacalt is? – kérdeztem vissza, mire rövid gondolkodás után azt válaszolta házigazdánk: akár, nem rossz ötlet. Spárgás töltött káposzta már került az asztalra, de pacalos spárga, vagy spárgás pacal éppen nem készült aznap.

Pálinkát spárgából

Ami meglep a mai napig, az az ivólé (almával, répával kevert változata ízletesebb, mint a na­­túr), lekvár, savanyúság spárgafagyi és a pálinka. Mert ugye van az a legendás mondás, hogy pálinkát mindenből, még inggombból is lehet főzni. Itt sietett segítségünkre Erika anyósa, Vargáné Dobó Jolán, aki elmesélte, kóstolt már spárgapálinkát és spárgával ízesített pálinkát is. Előbbivel az a gond, hogy egy mázsából alig jön ki pár deci. – Nem érdemes vesződni vele, nem jön ki belőle még egy liter sem – mondta Jolika.

Ha érdekli a cikk többi része is, keresse a csütörtöki Délmagyarországban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában