Az összetartozás napján született

2020.06.18. 10:10

A megye új nevét viselő Csanád 10 éve látta meg a napvilágot

Egy Pusztaszerhez közeli tanyán él szüleivel, testvéreivel Olasz Csanád, aki 10 évvel ezelőtt június 4-én látta meg a napvilágot. Akkor nyilvánították a nemzeti összetartozás napjának a trianoni békediktátum aláírásának dátumát. Idén pedig június 4-én bővült a Csanád névvel Csongrád megye.

Imre Péter

Családi körben. A 10 éves, pusztaszeri Olasz Csanád lett a megye „névadója”. FOTÓ: FRANK YVETTE

– Régebben ment a televízióban – akkor még nem ismertem a mostani páromat, Olasz Csabát – a Megatánc című sorozat, amit egy Csanád nevű érzéki, temperamentumos srác nyert meg. Akkor elhatároztam, ha fiam születik, Csanád lesz a keresztneve – emlékezett az 5 éve a Pusztaszer környéki ta­­nyán férjével és három gyermekével élő Szabó Erika.

Névadás

Csaba minden csemeténél rá­bízta a névadást, az ötlet mindig az övé volt, de azt megbeszélve, közösen, egyetértésben adták a gyermekek neveit, sorrendben: Csanád, Zétény és Zora. – Ráadásul Csanád azon a napon, június 4-én, sőt lehet, hogy abban az órában, mikor arról döntött az országgyűlés, hogy az lesz a nemzeti összetartozás napja, idén pedig Csanád „keresztapja” lett a megyének, ami pár napja már a Csongrád-Csanád nevet viseli – mondta Erika.

Csanád arról mesélt, amikor a tanyára költöztek, testvérével, Zéténnyel békákat mentettek, a sárból szedték ki a csapdába esett brekiket. A minap pedig vi­­harban, zuhogó esőben, villá­mok fényénél helyezték biztonságba öccsével a család állatait. – Mire újra bemehettünk a házba, a kabátunk „ötkilós” lett a sok víztől – részletezte a kalandot Csanád.

Trianon a családban

– Beszéltünk a csa­­ládban Trianonról, de csak annyira emlékszem, hogy a vi­­lágháborút lezáró békében igazságtalanul bántak az országgal. Furcsa, hogy akkor van a szü­linapom. Idén okostelefont és hársfát kaptam ajándékba, utób­­bit a ház mellett ültettük el, és felírtuk egy táblára: Csanád fája – mondta a 10 éves fiú. – A fa alá az idei szülinapi partin időkapszulát teszünk, amibe az elmúlt 10 év emlékeit, rokonok, barátok, ismerősök azon jókívánságait helyezzük, amiket Csanád a szülinapján kapott. Húsz év múlva, a harmincadik szülinapján fog­ja előásni a „kincseket” rejtő do­bozkát – tette hozzá Erika.

Természetesen

A gyerekek a ház körüli munkákban, kertészkedésben, az állatok ellátásában – tartanak két magyar racka juhot, emut, tyúkot, kakast, két kutyát –, Csanád a konyhában is tüsténkedik, szívesen süt palacsintát. A negyediket jelessel zárta, csak egy négyes került a bizonyítványába. Szeret sportolni, kedveli az állatokat, tavasszal a kezében kelt ki a tojásból egy csibe. A gyerekek a természetben nőnek fel, megismernek, értékelnek, megbecsülnek mindent, ami körbeveszi őket.

Erika elárulta: a járvány alatt internetes naplót vezetett, amit a gyerekek kérésére folytat, és a mi látogatásunk is bekerül a családi históriába. Mint Csanád a megye és az ország történetébe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában