A koronavírus-Járvány alatt jelentősen megnőtt Az Európai unióban a kiberbiztonsági támadások száma

2020.06.22. 16:00

Az otthoni munkavégzés kockázatai

A koronavírus-járvány már lecsengőben van, ám továbbra is sokan dolgoznak otthonról. A hackerek, a csalók és a kéretlen leveleket küldők igyekeznek kihasználni a biztonsági réseket, és megpróbálnak értékes információkhoz jutni. Odafigyeléssel sokat tehetünk ellenük.

K. A.

A koronavírus nyomán megváltoztak, a járványt követően átalakultak az emberek mindennapos munkavégzési és kapcsolattartási szokásai, számos vállalatnál kellett bővíteni a távmunka-kapacitást, ráadásul igen rövid idő alatt. Bizonyos esetekben enyhítették vagy felfüggesztették az informatikai biztonsági előírások alkalmazását, hogy minél több munkavállaló férhessen hozzá könnyen és gyorsan az operációs rendszerekhez és szoftverekhez, ám ez megnövelte a kiberbiztonsági kockázatokat.

Frissítések

A vállalati hálózathoz virtuális magánhálózaton (VPN) keresztül csatlakozó, otthonról dolgozó munkavállalók kívánatos célpontjai a kiberbűnözőknek, ezt az elmúlt időszak eseményei is megerősítik. Az Európai Bizottság szerint az ilyen bűncselekmények száma nőtt az Európai Unióban a járvány kezdete óta, egyes országokban az ilyen támadások száma ötszörösére emelkedett február közepe és március közepe kö­­zött. Az Allianz egy tippeket és intézkedéseket tartalmazó listát állított össze, amelyet érdemes betartani, iránymutatásaik a munkavállalók által használt vállalati eszközökre is érvényesek.

Az otthoni iroda in­formatikai biztonsága érdekében célszerű naprakészen tartani a szoftvereket. Az operációs rendszerek és a telepített programok lehetőleg legfrissebb verzió­it használják. Javasolt az automatikus frissítési funkció, ami általában alapértelmezett beállítás. Ellenkező esetben minél előbb célszerű telepíteni a szoftverek, különösen a webböngésző és az operációs rendszer biztonsági frissítéseit.

Mentések

Az online csalók felhasználják a korábban megfigyelt adatokat, például a böngészési szokásokat, vagy a személyneveket, ma a személyes adatok pénzt ér­­nek az interneten, kereskednek velük. Jó módszer a biztonságos hozzáféréshez, ha előbb kézzel begépeli a különösen fontos webhelyek – például az online bankja – címét a böngészőbe, majd az így megadott címet elmenti könyvjelzőként.

Legyen óvatos, amikor az in­­ternetről tölt le tartalmakat! Győződjön meg a forrás megbízhatóságáról, és amennyiben lehetséges, csak a gyártó weboldaláról töltse le ezeket. Amennyiben a számítógép a bizton­sági intézkedések ellenére megfertőződik, fontos adatok veszhetnek el – a kár enyhítése érdekében rendszeresen készítsen biztonsági mentéseket.

E-mailek

Tanácsos egyértelműen elkülöníteni a vállalati és a személyes célú eszközöket és infor­­máció­kat, és ne másoljon át munkával kapcsolatos adatokat a személyes eszközeire, ezzel megelőzheti az információ véletlen kiszivárgását. Ez a gyakorlat pszichológiai szempontból is meglehetősen hatásos, mert segít elkülöníteni a munkaidőt a pihenőidőtől.

Legyen rendkívül óvatos a gyanús e-mailekkel és csatolmányokkal, különösen, ha ismeretlen a feladójuk! Az otthoni iroda barátságos környezetében különösen ügyelnie kell a gyanús e-mailekre. Szánjon időt az elektronikus levelek alapos ellenőrzésére, mielőtt megnyitná azokat a számítógépén.

 

Jelszavak

Tartsa titokban a jelszavait és a felhasználóneveit, az esetlegesen kiszivárgottakat pedig haladéktalanul módosítsa. A különböző alkalmazásokhoz használjon eltérő, felismerhetetlen jelszavakat, és az automatikusan generáltakat az első használat előtt módosítsa. A jelszó legyen legalább nyolc karakter hosszú, ne legyen a szótárban megtalálható és tartalmazzon kis- és nagybetűt, speciális karaktert, valamint számot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában