Egy hónapon belül kezdődhet a kialakítás

2020.06.25. 10:42

Kegyeleti park lesz a temető helyén

Imre Péter

Ezen a területen létesül majd a kegyeleti park és a múzeum.

Fotó: Sándor Attila

A régi, több éve megszüntetett temető helyén TOP-os pályázatból, nettó 100 millió forintból ke­­gyeleti parkot és múzeumot létesítenek Kisteleken, és ezzel párhuzamosan színpadot alakítanak ki a vásártéren – tudtuk meg Vass Rozália projektmenedzsertől. A turisztikai pá­­lyázatot még 2017-ben nyújtot­­ta be az önkormányzat.

– Az üres területet mindenképpen hasznosítani akarta a város, és a legillendőbbnek, legkevésbé sértőnek egy ke­­gyeleti park és ahhoz kapcso­lódó múzeum kialakítása tűnt – indokolt a szakember. Idő­­közben át kellett szabni az épület terveit, az építőanyagok ára a duplájára nőtt, most zajlik a közbeszerzés, és amint megtalálják a kivitelezőt, startolhat a munka.

Ezen a területen létesül majd a kegyeleti park és a múzeum.
Fotó: Sándor Attila

Ez egy hónapon belül várható. A múzeum épületében lesz foglalkoztató, helyet kapnak interaktív eszközök és helyi emlékek, amelyeket már gyűjtenek. Jelentkezni felajánlással a 30/685-4551-es telefon­számon lehet. A szabadtéri ligetes, fás sétányon – a nagy, a történelmi Magyarország alakját formázva – tájegységek szerint helyezik el az arra a részre jellemző és gyakori sírjeleket.

– A muzeológusok lázba jöttek az ötlettől, tőlük tudjuk, hogy hasonló tematikájú emlékhely nincs az országban. Az Ópusztaszerre, a nemzeti tör­­téneti emlékparkhoz vezető úton helyezkedik majd el, ezért is bízunk benne, hogy töb­­ben meglátogatják, és meg­ismerked­nek a magyarság te­­metkezési szokásaival. És nem csak az tekinthető meg a közelben: a kegyeleti parkkal és múzeummal szemben található a jelenlegi temető, a műemlék Kócsó-kápolna és az izraelita sírkert – sorolta Vass Rozália. Hozzáfűzte, a halál az élet része, érdekes lehet felfedezni, hogy különböző szokásokat, hagyományokat követve eleink miként dolgozták fel szeretteik elvesztését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában