Hamarosan elkészül a fül-orr-gégészeti klinika új szárnya

2020.06.26. 12:00

Összevonják a gyermek és a felnőtt fül-orr-gégészeti ellátást

A vírushelyzet sem befolyásolta jelentősen a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika új szárnyának építését. A tervek szerint ősszel adják át a tömböt, amit összenyitnak a régi épülettel, így jelentősen bővül a klinika.

Kiss Anna

20200611 Szeged Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Egy éve tették le az SZTE Szent-­Györgyi Albert Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika új szárnyának alapkövét. A koronavírus okozta helyzet ellenére jól ha­­lad az építkezés, két hónapos csúszással tudják átadni az épületet, amellyel nyugat-európai színvonalúvá válik az ellátás a megyeszékhelyen.

Fendler Judit kancellár la­punknak elmondta, legkésőbb októberben átadják a szárnyat, amit 1,6 milliárd forint kormányzati támogatásból alakítanak ki a régi tömb mellett. A kancellártól megtudtuk, az az épület, ahol jelenleg zajlik a fül-orr-gégészeti ellátás, a Gyermekklinika fertőzőosztályaként szolgált. 1964-ben lett Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika, azóta folyamatosan fejlesztik, de ilyen volumenű bővítés, mint a mostani, még nem történt.

Hozzátette, az új épület eleget tesz a 21. század elvárásainak, ez azért is fontos, mert ez a dél-alföldi régió első számú, legmagasabb szintű ellátója, de az ország minden részéről, sőt a határon túlról is fogadnak betegeket.

Az új tömböt funkcionálisan összenyitják a régivel, valamint összevonják a gyermek és a felnőtt fül-orr-gégészeti ellátást, ami szintén fontos előrelépés. Ambulanciát, két-három ágyas, saját vizesblokkal rendelkező kórtermeket, megfelelő minőségű szociális helyiségeket és orvosi szobákat alakítanak ki a most épülő szárnyban. Továbbá tágas műtőket is létrehoznak, amelyekben lehetővé válik a modern műtéti eszközök biztonságos elhelyezése. A kivitelezési munkálatokat a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. végzi.

A fejlesztésre azért is volt már szükség Szegeden, mert az elmúlt időszakban megduplázódott a páciensek száma. Éven­­te százezer beteget látnak el az ambulancián, és négyezer műtétet végeznek. Nemcsak a betegek nyernek a korszerűsítéssel, hanem a klinika dolgozói is, akik méltó körülmények között végezhetik munkájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában