Helyi közélet

2020.06.12. 12:25

Zenésztoborzó a Péczelyben

Leendő zenészeiket fogadják tegnaptól péntek délutánig a vásárhelyi Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusai. A meghallgatással egybekötött kétnapos beiratkozást a korlátozások miatt átformálták. 

T.Sz.

A első osztályos Lacika gitározni szeretne, de doboktatásra is szívesen járna. Testvére hét évig hegedült.

Fotó: Tábori Szilvia

A hallás és a ritmusérték felmérésére koncentrálnak a vásárhelyi Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola csütörtöktől péntek késő délutánig tartó beiratkozásán, még a vonós, a fúvós hangszerek és a zongora oktatásra jelentkezőknél is. A tanárok így kerülik a közvetlen kontaktust a gyerekekkel. A tehetségek gyakran már a felvételin megmutatkoznak.

– Komoly kihívást jelentett a közvetlen kapcsolat hiánya az elmúlt hónapok online művészeti oktatásában is – magyarázta Vágó János kürttanár, a vásárhelyi Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója a beiratkozás első napján, a gyerekektől nyüzsgő folyosón. Ahogy mondta: az apró árnyalatok, zenei finomságok nehezen érzékelhetők egy számítógép hangszóróján át. Képzeljük csak el, ahogy a tanuló előadása közben a darab dinamikusabb, hangosabb részeit a program automatikusan lehalkítja. Az viszont lépés előnyt jelentett, hogy egyéni foglalkozásokon egyszerre csak egy hallgatóra koncentrálhattak a zenetanárok.

A első osztályos Lacika gitározni szeretne, de doboktatásra is szívesen járna. Testvére hét évig hegedült.
Fotó: Tábori Szilvia

 

A korlátozások enyhítésére már éppen kezdtek beletanulni az új helyzetbe. Vágó János nem tudta mire számítsanak a beiratkozáson, a hagyományos, ám idén elmaradt kedvcsináló hangversenyeik hiányában. Az elmúlt nyolc-tíz évben a tanulói létszám alig, a hangszerek népszerűsége viszont rendszeresen változott. Az okokat egyelőre csak találgatják. Tavaly a zongora és a fúvós hangszerek vonzották a legtöbb hallgatót.

– A fiatalokat is megszólító komolyzenei televíziós műsorok népszerűségéből a művészeti oktatás is egyértelműen sokat profitál – mondta a gyerekek indíttatását firtató kérdésre Vágó János. Hozzátette: növendékeik többsége szüleitől, de még inkább a nagyszüleitől hozta a zene szeretetét.

Képalá: A első osztályos Lacika gitározni szeretne, de doboktatásra is szívesen járna. Testvére hét évig hegedült, így kapott kedvet a zenéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában