Jelentősen csökkentek az eladások Magyarországon az első fél évben

2020.07.09. 12:08

A járvány miatt esett vissza a kereslet az újautó-piacon

Az új autók hazai piacán is meglátszik a járványhelyzet, érdemben csökkent a személygépkocsik értékesítése. Ugyanakkor a márkakereskedők bíznak az erősebb második félévben, ami sokat javíthat az eladási számokon és az eredményeken.

K. A.

Erősebb második félévben bíznak a márkakereskedők.

Fotó: Török János

– Az új személygépjárművek forgalomba helyezése 25 százalékkal, 55 673-ra esett vissza az első fél évben az előző év azonos időszakához képest, a kishaszonjárműveké pedig 21 százalékkal, 10 138 darabra – közölte a Magyar Gépjármű-importőrök Egyesülete.

Júniusban 10 ezer felett

Az elmúlt hónapban 10,4 ezer új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 23 százalékkal kevesebbet, mint tavaly júniusban. A kishaszonjárművek száma 1805 volt, itt 19 százalékkal estek vissza az eladások az elmúlt hónapban, a tavalyi év júniusához képest.

Érdekes ugyanakkor, a szervezet nem módosított korábbi előrejelzésén: az idei évre változatlanul 118 ezer új személy­autó forgalomba helyezésével és 22 ezer kishaszonjárművel számolnak. Elemzésük szerint a koronavírus miatt hozott állami és gyártói intézkedések jelentős piaci visszaesést eredményeztek Európa-szerte. Ahol az üzleteket teljesen bezárták és a kijárási korlátozások is szigorúak voltak, ott a visszaesés akár a 100 százalékot is megközelítette.

Erősebb második félévben bíznak a márkakereskedők.

Felező hónapok

– Magyarország esetében az óvatosság, a gyárak bezárása és az emberek távolságtartása április és május hónapban mintegy 50 százalékos visszaesést eredményezett – közölte a járműimportőrök egyesülete.

Reményeik szerint a második fél év a visszaesést valamelyest kompenzálni tudja, és az év végére a piac nem marad el többel, mint 25 százalékkal a 2019. évi eredménytől.

Ugyanezt remélik a tisztán elektromos és a plug-in hibrid autóknál is.

Sok az import használt

A használtautó-behozatal továbbra is meghaladja az új autókét. Az egyesület elemzése szerint júniusban 10,8 ezer használt személyautó érkezett az országba, az első hat hónapban pedig több mint 65 ezer. Ez utóbbi közel 17 százalékkal több, mint az új autók első féléves eladása. Ugyanebben az időszakban 7667 kishaszonjárművet is behoztak, ez 25 százalékkal elmarad az új forgalomba helyezésektől.

– A használt személyautó importnövekedésének megállítása, különösen a korösszetétele miatt egyre kevésbé tűr halasztást – jelezte közleményben az egyesület, természetesen már nem először.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában