Kötelező nyári gyakorlaton a corvinosok – ez is segíti a pályáválasztást

2020.07.05. 09:07

A lelkialkat is fontos a szakmai életúthoz

A megyei kamarák által akkreditált kisebb vállalkozásoknál, de multinacionális cégeknél is tölthetik nyári kötelező gyakorlatukat a szakgimnazisták, augusztus 31-éig összesen 140 órát. A Corvin tanulóit három megyében foglalkoztatják.

T. Sz.

20190725 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Nyári diákmunkások dolgoznak Miskolc-Tapolcán aza Avalonpark éttermében. Pollák Tamás nyári diák munkás, Veres Balázs és Ferencz Mátyás séf

Forrás: ILLUSZTRÁCIÓ: BUJDOS TIBOR

Fotó: Bujdos Tibor

Ismerős csapatban szívesebben töltik nyári kötelező gyakorlatukat a középiskolás tanulók, így a többeket foglalkoztató cégeket könnyebben választják. Ahogy Mocsári Ernő, a Hódmezővásárhelyi Szakképző Centrum Corvin Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskola gyakorlati oktatásvezetője elmondta, ösztönzik tanulóikat, hogy évente más-más céghez szerződjenek. Így eltérő szempontokkal ismerkedhetnek, a mai világban pedig különösen értékes a sokrétű tudás. Az oktatásvezető úgy látja: a gyakorlati idő alatt megmutatkoznak az alkati sajátosságok is, ami segíti a későbbi munkaválasztást.

A nyári kötelező gyakorlat után a legjobban teljesítőket visszavárják diákmunkára
is.
Fotó: ILLUSZTRÁCIÓ: BUJDOS TIBOR

A szakgimnazisták – vendéglátásszervező, turisztikai szervező és értékesítő, illetve kereskedő szakmákban – 140 órát töltenek el június 22-e és augusztus 31-e között a kiválasztott foglalkoztatónál, együttműködési megállapodással.

A HSZC Corvin Csongrád-Csanád, Békés és Bács-Kiskun megye cégeivel áll kapcsolatban. Napi hét órát dolgozhatnak és munkanaplóban rögzítik az elvégzett feladatokat. Az intézmény így követi a foglalkoztatási terv teljesülését. A szakközépiskola szakács, cukrász és pincér tanulói viszont már 9. osztályban kiválasztják azt a céget, ahol két és fél éven át töltik gyakorlatukat, tanév közben minden második héten 35, és nyaranta 140 órát. Esetükben a foglalkoztató választ a jelentkezők közül, kivel köt tanulói szerződést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában