Ma sem árt ezermesternek lenni egy malomgazdának – Vass József

2020.07.29. 10:21

Malomkövet farag, zsindelyt hasít és kutatja Dorozsma történetét

A dorozsmai Vass József több mint húsz éve él együtt a híres szélmalommal. A barátai által tiszteletbeli szélmolnárnak titulált férfi vonzódik a néprajzhoz, ám nem riad vissza a kétkezi munkától sem.

Tóth A. Péter

Vass József több szakmában is jártas, gyakorlatias ember. FOTÓ: KARNOK CSABA

Fotó: Karnok Csaba

– Sok mindenhez kell értenem, és ez igazi szakmai kihívás számomra. Ha azt vesszük, a régi szélmolnárok is ezermesterek voltak. A malomgazda tetőfedő, ács, bognár, asztalos, kőfaragó, kőműves volt egy személyben, de mindenekelőtt a gabonafélékhez kellett nagyon értenie. Bár ez utóbbit én nem mondhatom el magamról, de fúrok, faragok, hegesztek, gyalulok. Nem szala­dok rögtön szakiparos után, ez régi bevált gyakorlat nálam – sorolta lapunknak Vass József.

A malomépítő anyai dédnagyapa

A dorozsmai szélmalom őrzője fiatalon kőfaragó-szobrásznak tanult a szegedi Tömörkény István Művészeti Szakközépiskolában. Először Budapesten dolgozott dí­­szítőszobrászként, majd Szegeden mint kőfaragó szakmunkás. 1975-ben családot alapított, majd néhány év csanádpalotai tartózkodás után visszaköltözött Dorozsmára. Sikeres kőfaragó mes­­tervizsgája után a nyolcvanas években kisiparos vállalkozóként készített míves sírköveket.

Vass József több szakmában is jártas, gyakorlatias ember. FOTÓ: KARNOK CSABA

Ha érdeklik a részletek, megtalálja a szerdai Délmagyarországban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában