Helyi közélet

2020.07.18. 12:00

Szolgálatba álltak az automatizált gyógyszeradagolók

Munkatársunktól

Fotó: Bobkó Anna

Centralizált, racionáli­sabb gyógyszerfelhasználást és ezáltal átlátható, költségtakarékos gyógyszergazdálkodást tesznek lehetővé a Szegedi Tudományegyetem Szikra utcai Központi Gyógyszertárában a járványhelyzet idején élesben tesztelt automatizált gyógyszeradagoló berendezések – kö­­zölte az egyetem.

A rendszer elindításával a gyógyszerek útja nyomon kö­vethető, ezáltal pedig a betegek gyógyszeres terápiája is transzparenssé vált, ami jelentősen növeli a betegbiztonságot. Az országban a legmagasabb szá­mú, azaz ezerötszáz fekvőbeteg-ellátásban részesülő páciens biztonságos gyógyszerelését is képes biztosítani a két automatizált gyógyszeradagoló berendezés.

Bodó Gabriella főgyógyszerész, a Központi Gyógyszertár ve­­zetője szerint ez a rendkívüli időszak lehetőséget adott arra, hogy csökkentett betegszámon, hatszáz betegágyhoz kötött pá­ciens egyénre szabott gyógyszer­osztásának automatizálását lép­­csőzetesen vezethessék be. Amint a járványhelyzet javulásával bővíthető lesz az ellátottak száma, ellátják majd mind az ezerötszáz beteget. A rendszerrel a gyógyszertévesztés gyakorlatilag megszűnt, maximálisan arra törekednek, hogy gyógyszerelési hibák egyáltalán ne forduljanak elő a klinikákon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában