Fákat vágnak ki a gyakorlaton lévő Bedősök, élvezik a munkát az iskola erdejében

2020.07.14. 18:26

Tűzifa lesz a beteg erdei fenyőből + galéria

Van olyan bedős diák, aki azt állította, mindjárt elsírja magát, mert hamarosan véget ér a háromhetes kötelező nyári gyakorlat. A fiatal diákok egészségügyi termelést hajtanak végre, vagyis leegyszerűsítve kivágják a beteg fákat.

Arany T. János

A kötelező nyári gyakorlatukat töltő diákok vidáman és lelkesen dolgoztak. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Ismét a Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulmányi erdejében zötykölődtünk az iskola szolgálati Lada Nivájában Andrési Pál tanárral, és ezúttal az Ásotthalom 309/G erdőrészletbe tartottunk, ahol a kötelező nyári gyakorlatukat töltő diákok dolgoztak vidáman és lelkesen.

A 309/G erdőrészlet

– Most a tizedik osztályosok – erdészeti szakmunkások, vi­­rágkötők, technikusok és lo­­vászok – vesznek részt gyakorlaton. Idén a vírushelyzet miatt kicsit furcsa a gyakorlati beosztás. Mivel majdnem minden tanulónk kollégista, arra kellett törekednünk, hogy minél ritkábban legyenek elhelyezve egy-egy szobában, ezért elcsúsztattuk a gyakorlati időpontokat. A kilencedikesek vé­­gezték azokat az erdőápolási munkálatokat, amelyek el­­maradtak a veszélyhelyzet miatt. A tizedikesek, akik már motorfűrészt kezelnek, termelésszerű gyakorlaton vesznek részt. Egészségügyi termelést hajtanak végre, ami azt jelenti, hogy a beteg fákat vágják ki – magyarázta Andrésiné Ambrus Ildikó, az ásotthalmi iskola igaz­­gatója, majd férjével, Andrési Pállal elindultunk a 309/G erdőrészletbe.

Egészségügyi termelés

Kicsit zötykölődött a Lada Niva, majd romantikus erdei ösvénye­ken át közelítettük meg a kevésbé romantikusan csattogó munkagépet, amelynek utánfutójában méretre darabolt erdei fenyő so­­rakozott. Az egyméteres fából tűzifa lesz, de előbb le kellett pa­kolni a kistraktor vontatmányáról. Itt megtanultam gyorsan azt is, hogy a járművel kihozzák a fát az erdőből, szakkifejezéssel úgy mondják, a fa­­anyag közelítése. A szűk köbméternyi fát egy méter magas sarangba pakolták a fiúk. A leg­­szerencsésebb diák a kistraktort vezette, a többiek a közelítő ösvényt takarították, felpakolták a fát az utánfutóra, szakkifejezéssel a közelítő kerékpárra.

Következő állomásunkra tart­­va Andrési Pál megmutatta az egyik élete végéhez közeledő fát.

 

– Barna a tűlevele, vagy már tű sincs rajta, és jön le a kérge. Itt láthatóak a fa halálának kü­­lönböző stádiumai – magyarázta költőien az erdei fenyő egyik betegségét, míg a közelben felzúgott a motorfűrész, amely végleg megpecsételte az egykor magas és büszke fa sorsát, majd amikor Neszvecskó Erik odatette magát, lassan, szomorúan és magányosan zu­­hant az aljnövényzet puha ölelésébe.

Élvezik a munkát

– Fogjuk rá, hogy élvezzük. Ettől jobbat soha, semmikor – viccelődött Erik és Csincsák Tamás, majd amikor Andrési tanár úr emlékeztette őket, hogy hamarosan vége a nyári gyakorlatnak, Tamás azt kérte tőle, ne folytassa, mert elsírja magát. Mielőtt még könnyek záporoztak volna az erdőben, Kelemen Antal szakoktató közölte a fiúkkal, ha feldolgozták a fát, tízórai szünetet tarthatnak. Akkor újra felbőgött a benzinmotoros láncfűrész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában