Széthordta az idő és a történelem

2020.08.03. 18:16

Felújítják a romantikus sírkertet Kiszomboron

A kiszomboriak néhány napja értesülhettek arról, hogy végre újra régi szépségükben tündökölhetnek majd a Rónay-sírkert elhanyagolt kápolnái. A feldúlt kriptákat és a növényzettel sűrűn benőtt romokat a szegedi Ferroép Zrt. fogja 250 millió forintból újjávarázsolni.

Tóth A. Péter

Fotó: Tóth Péter

Hamarosan megkezdődhet a kiszombori temető egykor szebb napokat látott Rónay-sírkertjének felújítása. A több kápolnát magában foglaló épületegyüttest hosszú évtizedek alatt teljesen széthordta az idő és a történelem. A tarthatatlan helyzet oldódik meg végre a műemlékek renoválásával. Az épületegyüttest bő évtizeddel ezelőtt már majdnem sikerült rendbe tenni, de a munka félbeszakadt és azóta sem sikerült megnyugtató megoldást találni az illetékeseknek.

A romantikus stílusú Rónay-sírkápolna jelenleg siralmas képet mutat.
Fotó: Tóth Péter

A faluépítő Rónay család

Kiszombor története a 18. század végétől a 20. század közepéig szorosan egybefonódott a települést birtokló Rónay család történetével. A zombori birtokot 1781-ben megvásároló Oexel Mátyás magyarul még egy szót sem értett, de leszármazottai alig két generáció alatt nem csak nevükben, nyelvükben is elmagyarosodtak.

Az Oexelből Rónayvá változott família virágkora a 19. század első harmadától a 20. század elejéig tartott: főispánok, alispánok, országgyűlési képviselők, táblabírák kerültek ki közülük. Csanád, Csongrád és Torontál vármegye életére, fejlődésére a családtagok meghatározó módon hatottak. A Rónay család hosszú időn keresztül nemcsak birtokolta, de fejlesztette és modernizálta Kiszombort, ebben főleg Rónay Ernő járt az élen.

Romantikus kápolnák

A tekintélyes család emlékét a községben megmaradt épületek sora őrzi. A jellegzetes tornyú kastély mellett, a kúriák, a magtárak, a temetői síremlékek és a családtagok által épített közintézmények. A siralmas állapotba került Rónay-sírkert több épületből áll, a Kálvária kápolna és a Rónay-sírkápolna mellett, a Borzeczky-kripta és a stációk is hozzátartoznak.

A sírkert legidősebb építménye az 1873-ban romantikus-historizáló stílusban megépült Kálvária kápolna. Az épületet a századfordulón keleti irányban egy kriptával bővítették. Minden bizonnyal ekkor került a járható tetőzet kiépítésre, tetején a három betonszerkezetű kálváriakereszttel. A legimpozánsabb eleme a sírkertnek a Rónay-sírkápolna.

A középpontos elrendezésű kápolnát Rónay Jenő építtette a családja számára az 1900-as évek elején, szintén magyar nemzeti, historizáló stílusban. Tornyaira felfutott a vadszőlő, üvegablakai kivétel nélkül kitörtek, a tető fémlemezei rozsdától vörösek. Lesz mit rendbe tenni kívül-belül az elhagyatott épületen.

Megette már az idő vasfoga a 14 stációt is.
Fotó: Tóth Péter

A szétdúlt kripta

A sírkerthez tartozik a Borzeczky-kripta tömbje, amit a Rónay család oldalági rokonsága építtetett az 1930-as években. A jellegzetes kocka alakú épület már a századforduló romantikáját követő, letisztult art deco stílust tükrözi.

Betekintve a láncos lakattal lezárt bejárati ajtón szétszóródott kőlapok és kisebb törmelékhalmok látványa nyújt lehangoló képet. Az 1800-as évek végén épülhetett a kápolnát körbeölelő, a 18-19. században a kálváriákra jellemző, Krisztus szenvedéstörténetét megjelenítő 14 stáció. Ezek széttöredezett tégláit is időszerű végre újakra cserélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában