Taroltak a Szabó testvérek

2020.08.29. 11:39

Gyermek horgászversenyt rendeztek a röszkei Holt-Tisza-ágon

A Lisztes nevű, röszkei Holt-Tisza-ágat jól ismerik a szegedi horgászok. A koronavírus-járvány keresztülhúzta a Röszkei Sporthorgász és Természetvédő Egyesület programjait, el kellett halasztaniuk a tavaszra tervezett gyermek horgászversenyt. Augusztus végén, több kategóriában rendezték meg végül a vetélkedőt, amin három szegedi testvér kiválóan szerepelt.

Tóth A. Péter

Fotó: Szabó Zsolt

– A versenyen csak törpeharcsát fogtam, de abból annyit és akkorát, hogy megnyertem vele a versenyt. Legjobban a nagy melegtől szenvedtünk a parton – mondta lapunknak az aranyérmes Szabó Raffael.

Taroltak Szabóék

A gyermek horgászversenyen egy bottal, egy darab úszós készséggel indulhattak az ifjú pontyvadászok.

Fotó: Szabó Zsolt

– A tíz év alattiak kategóriájában a kilencéves Szabó Megán éppen csak lecsúszott a dobogóról. A tíz év felettiek között Szabó Szkárlett közel másfél kilónyi összfogással második, bátyja, Szabó Raffael pedig kategóriagyőztes lett – sorolta édesapjuk, Szabó Zsolt.

Mólón ez egész család

A Szabó gyerekek hétköznapokon az SZTE Gyakorló Általános Iskolába járnak, hétvégéken a Fehérpart családi stégjén vagy a Lisztes partján lesik az úszókat. Szabóéknak a Fehérparton saját stégjük van, a röszkei Lisztesen pedig rendszeresen karbantartott, családi horgászhelyről horgásznak. Egy-egy eredményesebb nap végén törpeharcsák, pontyok, és keszegek mellett olykor busák is tátognak a szákban.

A legkisebb lányka, a kilencéves Megán egy éve horgászik. Nővére, Szkarlett tizenegy éves, de már nyolcévesen tizedelte a halakat.

– A legidősebb Raffael kezdte legkorábban. Tizenhárom éves nagy fiam idestova tíz éve horgászik, idén már fenekes készséggel szedi áldozatait. Alapvetően mindannyian hobbihorgászok vagyunk, de kisebb versenyeken, amilyen ez a röszkei gyerekverseny is gyakran részt veszünk – fogalmazott az édesapa.

Emlékezetes halcsaták

– A versenyen törpeharcsákat fogtam és egy 50 dekás tükrös pontyot. Élveztem, hogy a fiúk meglepődtek azon, hogy három ujjal megfogom a törpeharcsát. A harcias kis jószágok könnyen megszúrnak, és az általuk okozott seb fájdalmas, nehezen gyógyul – fogalmazott a kilencéves Meggi. – Két éve szeptember végén, egy hűvös napon apu elvitt a Lisztesre horgászni. Anyukám telefonján fényképeket nézegetve, fél szemmel figyeltem az úszóm. Egyszer csak egy nagy hal letépte a bottartóról a horgászbotomat, és bevitte a víz közepére. Apukám csónakost nem találva kénytelen volt beúszni érte a hideg vízbe. A horgon egy 2,5 kilós pontyot találtunk.

Fotó: Szabó Zsolt

A tizenegy éves Szkárlett keresztapjával hetente járt le a Lisztesre. Később szülei telket vettek, azóta gyakran ott horgászik a Szabó család apraja-nagyja.

– Igazi horgász család vagyunk, apukám pelenkás kora óta horgászik, mégis a legnagyobb pecás a családban a tatám volt. A kis tesóm is tudta, hova érkezik, a kórházból hazajövetelekor egy gyönyörű rózsaszín feeder bottal leptek meg szüleim – mesélte Szkárlett.

– Nyolcéves koromban volt egy érdekes esetem. Tatámmal kora reggel elindultunk horgászni a Fehérpartra. Épp az úszós botomon a mélységet állítottam, amikor egy tizennégy kilós busa szája elé dobtam az üres horgot. A hal beszívta a horgot, és egyórás fárasztás után hárman tudtuk kiemelni. Nagy szerencse kellett ehhez az óriáshalhoz – tette hozzá a győztes Raffael.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában