Lovászképzést indítanának

2020.08.23. 17:25

Hollywoodi lovas kaszkadőr és világbajnok hajtók Kisteleken

Minden fortélyát megtanítják három hétvége alatt a díjhajtásnak, a maratonhajtásnak és az akadályhajtásnak is Kisteleken. A világ legjobb versenyzőitől tanulhatnak az érdeklődők. Kiderült, lovász képzés indulhat a városban.

K. A. R.

Ifj. Dobrovitz József kétszeres világbajnok mutatta be a díjhajtást. Fotó: Frank Yvette

Lovas szakmai napok kezdődtek vasárnap Kisteleken, a Vásár téren. Három héten keresztül minden a lovakról és a fogatokról szól. Nagy Sándor polgármester lapunknak elmondta, a lóról, annak gazdájáról és a lóval való törődésről kapnak információt a jelenlévők, hiszen nem titkolt céljuk, hogy Gyurkovits Róbert hollywoodi lovas kaszkadőr kezdeményezésére, a Szegedi Tudományegyetemmel közösen lovászképzést indítsanak.

A Kistelek és Környéke Vidékfejlesztési Egyesület elnöke szerint ugyanis ez országos hiány, ezért a szakmai napokkal többek közt most ennek fektetik le az alapjait. Nagy Sándor hozzátette, a helyben élő lovasemberek egyfajta szakmai tanításban és bemutatóban részesülnek világbajnok lovasok segítségével.

Most vasárnap a díjhajtásé volt a főszerep, ennek minden fortélyát megosztotta az érdeklődőkkel Gyurkovits Róbert lipicai lótenyésztő. Megtudtuk, három hajtóstílus létezik ebben a kategóriában, ők a magyarosat mutatták be, hiszen minden nemzetközi és országos versenyt ebben a stílusban rendeznek meg.

Lapunknak elmondta, azt szeretnék, hogy ha valaki hallja a magyar hajtóstílus kifejezést, akkor maga elé tudja képzelni a kettes és négyes fogatot egyaránt. Kiderült, ebben a versenyszámban a bírák az idomítottságra, a gyorsaságra, valamint a fogat és a lovak együttműködésére is ügyelnek.

Elmondta, jövő szombaton a maratonhajtást mutatják be, ami az időről és a hibamentes hajtásról szól. Az azt követő hétvégén az akadályhajtás következik, ebben a számban a díjhajtás és a maratonhajtás szempontjai ötvöződnek.

Beszélt arról is, hogy egyre nagyobb az országban és Nyugat-Európában is a jól képzett lovak és lovas szakemberek hiánya, ezt az űrt szeretnék kitölteni az egyetemmel közös képzéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában