Csend, nyugalom és barátság a mindszenti Pintér-hídi tó partján

2020.08.12. 17:20

Jó volt a kapás a horgásztáborban

A barátok és a természet közelségét, a nyugalmat, az új élményeket említik a mindszenti Pintér-hídi tó partján pecázó gyerekek. A helyi egyesület szervezésében tartott táborban a délelőttök főként horgászgyakorlatokkal telnek.

T.Sz.

Ifjú pecások a mindszenti Pintér-hídi horgásztónál. FOTÓK: TÁBORI SZILVIA

Mindig mondom, hogy csendben kell maradni, meg nyugton – magyarázza a hétéves Gréti a horgászat alapvetéseit. A kislány most ismerkedik a műfajjal, a felnőtt kísérők szerint remekül csinálja. De nem ő az egyetlen a rátermett lányok közül. – Amikor ráéreznek, előfordul, hogy ügyesebbek még a fiúknál is – mondja Rácz Árpád, a mindszenti Horgász Egyesület elnöke, aki szerint talán az aprólékosságukban, a finomabb mozdulataikban a magyarázat. Meg talán hogy nagyon kitartóak is, és másként reagálják le a helyzeteket. Meséli, az utóbbi versenyek egyikén előfordult, hogy amíg ő húsz kilót fogott, a felesége harmincötöt. – Ötven éve horgászok, de mindig tanulok újat, kell is, hiszen rengeteg a technikai változás, az új módszer. Annak idején, ha fonálért mentünk Pista bácsi boltjába, sosem kérdezte meg, hányas méretűt szeretnénk. Egyféle volt, azzal megoldottuk a pecázást.

Ifjú pecások a mindszenti Pintér-hídi horgásztónál.
FOTÓK: TÁBORI SZILVIA

A mindszenti tábor tizenhét résztvevője közül páran évek óta gyakorolnak, mások most ismerkednek a technikai fogásokkal. Spiccbottal horgász­nak, az a tekerőke nélküli – mondja egyikük, a gyerekek ezt használhatják. A kilenc és fél éves Gellért, a helyiek közötti az egyetlen vásárhelyi, azt mondja: a nyugalmat szereti a horgászatban, azt, hogy kellemes időtöltés. Szereti látni a halakat. Neki ez nagy élmény. A tábor első napján összeismerkedett Ákossal, egymás mellett ülnek a tó partján takaros székeiken. A tizenhárom éves fiú azt mondja, nagyon régóta horgászik már. Neki a legfontosabb, hogy barátokkal lehet együtt ilyenkor. Azt már Gellért édesapja meséli, hogy fia mindig magának választ hobbit, ezzel is rágta a fülét egy darabig. Mártélyra és Kakasszékre járnak, utóbbi helyen keszeget, kárászt fognak. Most szinte csak törpeharcsa akad. Fiatalon egykor pecázott, sok technikai részletre emlékszik.

A csend és nyugalom fontosságát is tanulják a gyerekek.

Élmény együtt lenni a barátokkal a vízparton.

Az egyesület elnöke szerint sokak családjában hagyomány, de szerencsére a fiatalok ugyanúgy érdeklődnek. Tapasztalja, hogy azok, akik kiskorukban megkedvelik a horgászatot, és bár kamaszként vagy főiskolásként máshová figyelnek, család­alapítás után ismét visszatérnek. Az évek óta megrendezett nyári táborban a technikai fogások mellett a természet, a sporttársak tiszteletét, a csend és nyugalom fontosságát is ta­nulják a gyerekek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában