Betétdíjat számolhatnak fel a PET, az alumínium, és az üveg italcsomagolásokra

2020.08.25. 08:01

Kötelező lesz visszavenni az italos dobozokat

– Szeptember közepén kerülhet a kormány elé az új italcsomagolási hulladék visszaváltási rendszer bevezetéséről szóló előterjesztés. A jelenlegi, önkéntességen alapuló gyakorlat nem hatékony, az Innovációs és Technológiai Minisztérium javaslatot tesz a visszaváltási rendszer kötelezővé tételére – mondta a múlt héten Boros Anita.

K. A.

Fotó: Török János

A tárca államtitkára hozzátette, tavaly év vége óta dolgoznak a visszaváltási rendszer kialakításán.

Három ütemben tennék kötelezővé a visszaváltást annak érdekében, hogy az egyutas italcsomagolásokból képződő hulladékot minél nagyobb arányban lehessen visszagyűjteni az újrafeldolgozáshoz. Az elsőbe a műanyag-, üvegpalackok és fémdobozok kerülnének, ezt követné a társított, rétegzett italkartonok visszaváltásának kötelezővé tétele. Végül a használt sütőolaj visszaváltását vezetnék be.

Az egyre szigorodnak az uniós előírások: 2025-re a forgalomba hozott műanyag italpalackok 77, 2029-re a 90 százalékát elkülönítetten kell gyűjteni. A kereskedelembe kerülő PET italpalackoknak 2025-től 25, 2030-tól 30 százalékban hulladékból előállított másodnyersanyagból kell készülnie. Boros Anita emlékeztetett arra is, hogy jövő júliustól betiltják az egyszer használatos műanyag termék, köztük például tányérok, poharak forgalomba hozatalát.

– A visszagyűjtésbe bevont átvételi pontoknak biztosítaniuk kell a mennyiségi korlát nélküli átvételt a PET, alumínium, és az üveg italcsomagolásokra a vásárlás helyétől függetlenül – mondta Neubauer Katalin. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint mivel a visszaváltás tárolókapacitási igénye jelentős, azt javasolják, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű kereskedelmi egységeket vonják be a kötelező rendszerbe. A szervezet azt szorgalmazza, hogy az új rendszer üzemeltetője erős, állami felügyelet alatt álló konzorcium legyen, amely nonprofit jelleggel, piaci alapon működhetne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában