Friss hírek

2020.08.11. 17:24

Makónak is volt egykor vívó mestere, róla emlékeztek kedden – Fotók

Olykor elmondhatatlanul nyomorúságos körülmények között, a saját egzisztenciáját feláldozva tanította a város vívóit.

Munkatársunktól

Az emléktáblán ez áll: Lukáts Károly János alhadnagy (1877-1960) katona vívómester emlékére, aki Makón országos hírnévre emelte a legmagyarabb sportot. Fotó: Tóth Zsolt.

A Magyar Szablyavívó Egyesület az ország közel 20 településén állított emléktáblát katona vívómesterek tiszteletére. Makónak is volt okleveles katona vívómestere, Lukáts Károly alhadnagy személyében, előtte is tisztelgett az egyesület és az önkormányzat. Az emléktáblát kedden leplezték le a Korona Szállónál.

Lukáts mester 1935-ben került Makóra és 1942-ig végezte a helyi vívók képzését. Olykor elmondhatatlanul nyomorúságos körülmények között, a saját egzisztenciáját feláldozva tanította a város vívóit. Szakértelmének és elhivatottságának köszönhetően a makói vívás országos hírűvé vált. Bár ez alatt a rövid idő alatt a hazai és világpolitikai események miatt nem kerültek ki a kezei közül világhírű vívók, de a Trianon utáni időkben, a világháború alatt is igyekezett a sporton keresztül ápolni a hagyományokat, a kultúrát és a nemzeti identitást. Ezért is döntött az emléktábla állításáról a Magyar Szablyavívó Egyesület, amihez partnerre talált az önkormányzatban.

A korabeli vívóterem a Széchenyi utca 18. szám alatt állt. Ma már nincs meg az épület. Az emléktáblát a Korona Szállónál helyezték el, mert a nagytermében számos nagy vívórendezvényt tartottak akkoriban.

A keddi táblaavató ünnepségen köszöntőt mondott Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere és Máday Norbert, a Magyar Szablyavívó Iskola alapítója. A rendezvényen a Magyar Szablyavívó Iskola bemutatóját is megtekinthették az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában