Megint sok a kóbor kutya

2020.09.20. 14:06

A magyarcsanádi önkormányzat nem győz fizetni a felelőtlen gazdák miatt

Sziszifuszi harcot folytat a magyarcsanádi önkormányzat a faluban kóborló kutyákkal: hiába szedetik össze őket a makói gyepmesterrel, rövid idő múlva újabbak kerülnek kerítésen kívülre. A polgármester, Farkas János szerint térségi összefogás kellene a probléma megoldásához, hiszen minden Makó környéki község ugyanezzel a gonddal küzd.

Szabó Imre

Bordány 2019.09.20. Tappancs alapítvány tanya csőd közelébe került, így nem tudják mi lesz a sorsa a kóbor kutyáknak Fotó: Török János - Délmagyarország - DM

Fotó: Török János

Magyarcsanádon állandó beszédtéma, hogy a szabadjára engedett kutyák megkergetik, olykor meg is harapják a kerékpározókat, de az is előfordul, hogy betörnek az udvarokba és lefojtják a tyúkokat.

Gyepmestert hívtak

Most mindenesetre fellélegezhetnek a helybeliek, mert az önkormányzat épp a napokban hívta ki a makói gyepmestert a kóbor kutyák begyűjtésére. Erdei Ferenc összesen 8 állatot szedett össze – valamennyien a makói gyepmesteri telepre kerülnek, ahol megpróbálnak nekik gazdát keresni.

Sokba kerül

A polgármesteri hivatal az akció számláját még nem kapta meg, de becsülhetően hasonló lesz az ára, mint a korábbi begyűjtéseknek. Tavaly kutyánként 15 ezer forintba került a művelet. Azért ilyen sokba, mert nemcsak a gyepmester közvetlen költségeit kell megfizetni, de az ebek oltását, csipezését és kétheti tartását is a makói telepen. Akkor fél év alatt összesen 40 ebet kellett elszállítani, és az összköltség 600 ezer forint volt – majdnem annyi, amennyit iskolakezdési támogatásként osztottak szét 5 ezer forintjával a helyi diákoknak. Persze a most várható 120 ezres csekk sem lebecsülendő egy olyan kicsi és szegény önkormányzatnak, mint Magyarcsanád.

Térségi összefogás kell

– Sajnos ez csak átmeneti javulást jelent – mondja a község polgármestere, Farkas János. Tapasztalatai szerint akárhányszor elvitetik az utcán kószáló, általában oltások és csip nélküli állatokat, a létszám néhány hónapon belül újratermelődik a felelőtlen kutyatartók miatt. Ráadásul mindegyik Makó térségi település küzd hasonlóval időről időre – ugyanakkor az egész járásban egyetlen gyepmester, egyetlen telep van csak.

A polgármester szerint bővíteni kellene a makói telep befogadóképességét és fölvenni legalább még egy gyepmestert – mindezt természetesen térségi összefogással, az érintett települések anyagi hozzájárulása mellett. – Mi nagyon szívesen fizetnénk azért, hogy a helyzet tartósan rendeződjön – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában