Gazdaságosabban működhet majd

2020.09.29. 20:32

Megújul a csongrádi Bársony István középiskola évszázados főépülete

Majzik Attila

A következő ballagást már a felújított iskolában tartanák meg.

Fotó: Majzik Attila

Pályázati forrásból újítják fel a Bársony István Mezőgazdasági Szakgimnáziumot. A középiskola külső szigetelése mellett napelemeket is telepítenek az épület tetejére, a beruházástól az energiakiadások csökkenését várják.

Évről évre fejlődik a helyi mezőgazdasági középiskola: az intézmény kollégiumát korábban kívülről és belülről is felújították, a második emeleti vizes­blokkok modernizálása után 2017-ben energetikailag is korszerűsítették 150 millió forintból, akkor nyílászárókat cseréltek az épületrészen, elkészült a lapostető szigetelése, elvégezték a komplett külső szigetelést, kiépítették a villámvédelmi rendszert, valamint napelemet is szereltek a kollégium épületére.

Most a csaknem százéves főépület újul meg, a munkálatok során elsődlegesen a nyílászárókat cserélik ki újakra, valamint egy külső hőszigetelést is kap az épület, emellett pedig egy további, 17,5 kilowatt teljesítményű napelemet szerelnek fel a kollégium épületének tetejére.

A következő ballagást már a felújított iskolában tartanák meg.
Fotó: Majzik Attila

A Bársony István Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium főépületének felújítása során arra is ügyelnek, hogy az 1928-ban elkészült iskola arculata ne változzon, ezért – az alagsori és a bejárati ajtókat leszámítva – fa nyílászárókat építenek be, így megtartja régi jellegét az épület. Az eredeti összkép fenntartásához az is hozzájárul, hogy az iskola külső mészkő burkolatát is felújítják.

Mint megtudtuk, a felújítás azért is volt szükségszerű, mert néhány ablakban még az eredeti, több mint kilencven éves nyílászárók voltak, amik már az idővel elhasználódtak, így az épület jelentős hőveszteséggel működött. A felújítás várhatóan az idei tanév végére, 2021 májusára készül el, a ballagást már a felújított falak között tartaná meg az iskola.

A felújítások és fejlesztések folyamatosan zajlanak az intézményben.
Fotó: Majzik Attila

A Bársonyban ezzel nem zárulnak le a fejlesztések, előkészítés alatt van a mezőgazdasági középiskola vadászházának és tanműhelyének felújítása is, a napokban mérték fel a helyiségek állapotát. A több évtizede nagyobb javítás nélkül működő épületeket a következő évben tervezik rendbe hozni, ott szintén energetikai célú felújítást, valamint a villanyvezetékek és a vizesblokkok cseréjét tervezik, ezekhez a munkákhoz szintén pályázati forrás jelenti majd a fedezetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában