a Kereskedő közi kormányablakban

2020.09.29. 13:10

Nem kell utazniuk a kishajósoknak, Szegeden is meghosszabbítható az okmány

Eddig Budapestre kellett utazniuk a belvízi kedvtelési célú kishajósoknak, ha meg akarták hosszabbíttatni okmányaikat, erre már Szegeden is nyílik lehetőség.

Farkas Judit

Élénk vízi élet zajlik a Tiszán. Most már a kishajós képesítést is lehet Szegeden hosszabbíttatni.

Fotó: Karnok Csaba

Keddenként 13 és 15 óra között, a Kereskedő köz 3A.-5A. címen a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatán nyújthatják be a kérelmeket, azt is összefoglaltuk, mit vigyenek magukkal.

Szegeden élénk vízi élet zajlik a Tiszán, amíg szép az idő: nem csak a nyári melegben, hanem a kellemes őszben is. A kedvtelési célú kishajók vezetésére jogosító képesítések orvosi alkalmassági ideje az életkortól függően 10, 5, 3, 2 évente lejár, és a csongrád-csanádi megyeszékhelyen a meghosszabbításra vonatkozó kérelem benyújtására, illetve az okmányok cseréjére, pótlására jó ideje nem volt lehetőség.

Élénk vízi élet zajlik a Tiszán. Most már a kishajós képesítést is lehet Szegeden hosszabbíttatni.
Fotó: Karnok Csaba

Az újonnan vizsgázók az eredményes vizsga után a Szegedi Vitorlás Kikötőben benyújthatták a kérelmüket, tudtuk meg Kipper Györgytől, a Tiszavirág Sportegyesület elnökétől, aki évek óta szervez vitorlás kurzusokat és kisgéphajó-vezetői tanfolyamokat. A vírus miatti zárlat alatt online zajlott az elméleti oktatás, és jelenleg is a virtuális térben történik. Ám akinek lejárt a képesítése, annak a fővárosba kellett utaznia, ha hosszabbítani akart.

2014 óta a kishajós képesítés bizonyítványa is kártya formátumú. A kérelmezéshez személyesen meg kell jelenni, és az adatlapot a helyszínen kell aláírni. A Kereskedő közben található Vizsgaközpont ügyfélszolgálatán minden héten kedden 13–15 óráig nyújthatják be a kishajósok az okmány kiváltásra cserére, pótlásra vonatkozó igényeiket.Összefoglaljuk: a kérelem benyújtásához szükség van az orvosi alkalmassági igazolás eredeti példányára; egy darab szabványos, színes igazolványképre; az okmánykiadási kérelem 13 ezer forintos díjának átutalását igazoló számlakivonatra; a kérelem adatlapjára, valamint személyazonosság igazolására alkalmas okmányra. A kérelem benyújtása után 30 napon belül ajánlott levélben, postán kapják meg a kishajósok az új okmányt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában