Növénynemesítő és gazdatiszt is volt

2020.09.25. 18:29

Székács Elemérre emlékeztek Árpádhalmon

Új emléktáblát avattak Székács Elemér világhírű növénynemesítő születésének 150. évfordulója alkalmából Árpádhalmon.

Kovács Erika

Székács emlékét immár két tábla őrzi Árpádhalmon.

Fotó: Kovács Erika

– Szeptember 23-án volt Székács Elemér, az árpádhalmi Károlyi birtok gazdatisztje, jószágigazgatója 150 éves. Ő Árpádhalom leghíresebb lakosa. Világhírű magyar búzafajták jövőjét alapozta meg – mondta emlékbeszédében Szarka Attila, a település korábbi polgármestere, a táblát adományozó Gróf Károlyi Ferdinanda Egyesület elnöke.

Hozzátette, nem csak kiváló kutató volt, hanem nagyon jó ember is. A cselédek érdekében is sok jót tett, például cselédházakat épített.

Székács emlékét immár két tábla őrzi Árpádhalmon.
Fotó: Kovács Erika

Az emléktábla-avatón részt vett Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője, agrárminiszter-helyettes és Gémes László, a megyei közgyűlés elnöke is.

Farkas Sándor kiemelte, Magyarországon a növénynemesítés 160 éves múltra tekint vissza, és ennek egyik legjelesebb képviselője Székács Elemér volt, aki egész életét a mezőgazdaságnak szentelte. Arra törekedett, hogy a paraszti gazdaságokban is ellenőrzött vetőmagot használjanak. Több tucat gabonafajta nemesítése kötődik a nevéhez. Azt vallotta, hogy jó termést csak jól előkészített talajon, kiváló minőségű, ellenőrzött vetőmaggal lehet elérni.

– A választókerület országgyűlési képviselőjeként büszke vagyok arra, hogy Árpádhalom a Székács-nappal, egy utca nevével és emléktáblával is őrzi Székács Elemér emlékét – mondta.

A táblát az egykori Károlyi kastély falán helyezték el, a régi tábla fölé, amit 50 évvel korábban emeltek. Elkészíttetésére pályázaton nyertek forrást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában