Számos nemzetközi versenyen bizonyított már az ifjú tehetség

2020.10.02. 20:00

Cambridge-ben tanul tovább a szegedi matekzseni

Weisz Mátéról két évvel ezelőtt írtunk először, azóta pedig már többször hírt adtunk nemzetközi versenyeken elért kimagasló sikereiről. Máté jelenleg Cambridge-ben van, hiszen néhány napon belül megkezdi egyetemi tanulmányait az említett városban.

Kozma Rita

Szeged, 20190904. Weisz Máté Radnóti gimnázium tanulója diákolimpián aranyérmet szerzett. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette (archív felvétel)

Jelenleg még a külföldről beutazókra vonatkozó kötelező karanténban tölti az idejét, amely még az egyetem megkezdésébe is belenyúlik, de Máté így sem marad le, hiszen az oktatás online zajlik majd. Máté már korábban is beszélt a terveiről, amelyből sejteni lehetett, hogy a tanulmányait külföldön folytatja majd, a végső döntésben ismerősei segítettek, akik szintén a Cambridge-i Egyetemen tanulnak.

Nem érzi magát egyedül

– Az egyik legfőbb motivációm az volt, hogy kimondottan sok magyar ismerősöm van itt, akiket matekos körökből ismerek – indokolja meg Máté a döntését, mielőtt azonban Cambridge-be érkezett volna, újabb sikert zsebelt be, a nyáron aranyérmes lett a Cyberspace Mathematical Competition nemzetközi matematika versenyen, legutóbb pedig a 61. Nemzetközi Matematikai Diákolimpián vett részt, ahol szintén aranyérmet szerzett.

– Eredetileg Szentpéterváron tartották volna a versenyt, de a járvány miatt online szervezték meg. Mivel a világ minden tájáról voltak versenyzők, így természetesen, nem egy időben, de szigorú szabályokat hoztak. Az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet termében írtuk, ahol a megfigyelőkön kívül kamerák is voltak.

A feladatok értelmezése sem egyszerű

Máté az előző évek feladataiból készült a versenyre, de elmondása szerint annyira tág terület, amelyből a verseny szervezői merítenek, hogy nem lehet előre kiszámítani, milyen feladatokat kaphatnak. – A feladatok értelmezése is nehéz, időt igényel, nagyjából másfél óra megoldani egy feladatot – meséli. Az idei versenyen hat feladatot kaptak, abból Máté négyet oldott meg és a másik kettőben is lettek részeredményei.

Szívesen tanítana majd egyszer

– Volt radnótisként szerencsésnek érzem magam, mert sok matematika órám volt, de természetesen iskolán kívüli foglalkozásokat is igényelt a versenyekre való felkészülés.

A jövőt illetően talán nem meglepő, hogy Weisz Máté matematikával szeretne foglalkozni, az viszont igen, hogy tanárként is el tudná képzelni magát.

– Szívesen tanítanék középiskolásokat vagy egyetemistákat. Mivel számos matektáborban jártam, láttam előadókat, akik nagyon izgalmas matematikai előadásokat tartottak, lehet, hogy valami ilyesmit szeretnék én is csinálni egyszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában