Az elmúlt 50 év legjelentőebb fejlesztése

2020.11.29. 08:47

Árvízvédelmi kapuk tizenkétmilliárdból

Európai uniós támogatásból töltésfejlesztésekkel, árvízkapuk építésével növelték az árvízvédelmi biztonságot öt település környezetében.

munkatársunktól

default

Forrás: ATIVIZIG

A projekt megvalósítása mérnöki szempontból történelmi jelentőségű esemény, a több mint 1 millió köbméter föld megmozgatásával járó építés, kiegészülve

a Tisza alsó szakaszán újdonságnak számító

árvízkapukkal, az elmúlt ötven év legjelentősebb fejlesztése.

A Dongéri-, valamint a Sámson-Apátfalvi-Szárazér-főcsatornán az árhullámok vissza­tartására nagyméretű ár­­vízkapuk épültek, amelyeket 20-20 darab, egyenként 0,5 köbméter kapacitású szivattyú egészít ki. A Hármas-Körös és a Tisza folyó bal partján összesen 9,7 kilométer hosszon vé­geztek töltésfejlesztési munkákat, amelyek során növelték a töltéseket, a gátkoronára pedig új útburkolat épült. A régi, Mindszent I. szivattyútelepet elbontották, ezzel egy időben a Mindszent II. szivattyútelepet korszerűsítették, kapacitását megnövelték. A kivitelezés során átépítették a térségben jelentős szerepet betöltő Felső-Kurcai és Kurcatoroki zsilipet, és teljes körű felújításon esett át két gátőrtelep.

Az Alsó-Tisza-völgyben élő emberek, az ipari és gazdasági létesítmények védelme mellett a védett ártéri területek és egyedülálló természeti adottságaik megóvása fokozódott. Ennek köszönhetően

várhatóan csökkenni fognak a jövőben

az árvízvédekezési költségek

Baks, Szentes, Mindszent, Szegvár

és Apátfalva te­lepülések mentén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában