Korszerűség és hagyománytisztelet

2020.11.02. 16:49

Gyönyörű aulával gyarapodott a makói Szignum

Tóth A. Péter

Fotó: Mészáros Ildikó

A járvány ellenére jelentős év a makói iskola életében a 2020-as, augusztus elseje óta új névvel fogadja a diákokat. Emellett a Szignum Kéttannyelvű Egyházi Általános Iskola épülete is korszerűsítésen esett át, az intézmény gyönyörű aulát kapott.

- A „Szignum” szó nemcsak jelentésében jel, a hozzá tartozó értékrenddel párosul. Közösség, kapcsolatok, családiasság, befogadás mellett a minőség, a tudás, a tapasztalat és az együttműködés a hívószavaink. Intézményi innovációink országos viszonylatban is egyedülállóak – mondta lapunknak Majorosné Rácz Krisztina igazgató.

A makói iskola pedagógiai programjának fókuszában a kommunikációs kultúra anyanyelvi és idegen nyelvi fejlesztése áll, törekvéseiket a teremtésvédelem jegyében a régi és az új egységbe kovácsolásával erősítik.

- Intézményünk régi épülete 1929 és 1933 között, a nagy gazdasági világválság idején épült. Válság idején mások az értékek, erősebben kidomborodnak az értékálló dolgok: a tudás, a kultúra, a műveltség, a minőségi emberi kapcsolatok, az emberhez méltó lét hiteles megélésének módja – fogalmazott a pedagógus. Kiemelte, az épület születése és jelenlegi újjászületése között számos hasonlóság fedezhető fel.

Az iskola aulájának átadásán a Szent Efrém Férfikar tartott foglalkozást a gyerekeknek.
Fotó: Mészáros Ildikó

Az új aula a régi és az új épület találkozásánál, az épületegyüttes centrumában van. A leendő főbejáratot a korábban már elkészült, az eredetivel teljesen megegyező új, elektronikával felszerelt kapu nyitja. A lépcső és a folyosó találkozásánál helyet kap egy új fotocellás ajtó, amely a 21. századi igényeket kiszolgálva enged majd teret az épületbe érkezőknek.

- A portásfülke helye még üres, de terveink szerint egy mini logisztikai központot alakítunk ki a közeljövőben. Az elmúlt fél év megannyi újítását a ház hálával fogadja: szépül és szolgál. Eközben mesél, titkokat fed fel, ad és tanít is. A múlt ereje benne lakik és folyamatosan táplálja a megújulást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában