Helyi közélet

2020.11.12. 16:40

Kíváncsiak az Önök véleményére

Az Energiaklub szakemberei készítették el Szeged város klímastratégiáját, ami 2030-ig tűz ki célokat. A munkaanyagokat a Csemete Egyesület honlapján véleményezheti a lakosság.

Farkas Judit

Szeged városa a klímaváltozás hatásainak mérséklése, a felkészülés és az alkalmazkodás érdekében klímavédelmi tervet készített, amelynek munkaanyagai a Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület honlapján szabadon véleményezhetők – tudtuk meg Bojtos Ferenctől, az egyesület elnökétől. A klímastratégia Magyar László és Pej Zsófia nevéhez fűződik az Energiaklubtól, az intézkedések összhangban vannak Csongrád megye klímastratégiájával.

Az akció­terv két részből áll. Felméri a klímaváltozás kockázatait, és intézkedési javaslatokat fogalmaz meg az alkalmazkodásra. Szeged összes üvegházgáz-kibocsátása 2018-ban 569 ezer tonna volt, 2030-ig az éves emisszió 369 ezer tonnára csökkenthető. Kiválóak a geotermikus adottságok – jelenleg is zajlik a geotermikus energiát hasznosító távhőrendszer kiépítése –, nap­energia szempontjából ez a régió Magyarország legkedvezőbb területe.

A városnak a jövőben alkalmazkodnia kell a klímaváltozás okozta hőmérsékleti extremitásokhoz, a hőhullámokhoz, a gazdasági károkat okozó viharokhoz is. Erre is ad javaslatokat a klímastratégia: a véleményezőket arra kérik, a hozzászólásban a szövegszerű javaslat mellett jelöljék meg, melyik ponthoz/oldalhoz/bekezdéshez szeretnék véleményüket hozzátenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában