Piacképes szakmákat oktatnak

2020.12.11. 12:14

Műszaki érdeklődésű gyerekeket várnak a Dériben

A koronavírus-járvány az iskolaválasztás előtt járó nyolcadikosok szüleit és a középiskolákat egyaránt nehéz helyzetbe hozta. A nyílt napokat az intézmények csak online módon tudták megtartani, ehhez szeretnénk segítséget nyújtani cikksorozatunkkal.

T. A. P.

Fotó: Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum

Akiket érdekel a modern technológia és az informatikai al­kalmazások világa, azoknak továbbra is ideális választás az Szegedi SZC Déri Miksa Mű­­szaki Technikum.

– Tanulóink a képzés időtartama alatt ösztöndíjban részesülnek, a gyakorlati képzés tanműhelyeinkben, laborjainkban, illetve külső vállalkozásoknál biztosított – mondta lapunknak Vargáné Szőke Már­ta igazgató. Hangsúlyozta, a végzősöket jól fizető állás várja a tanulmányok befejezésével.

Fókuszban a gépek

A mechatronikai technikus képzést azoknak ajánlják, akik szeretik a gépeket szerelni, hibáikat kiküszöbölni. A gépgyártás-technológiai tech­­nikus, gépésztechnikus végzettséggel a gépalkatrészek technológiai tervezésében, gyártásában, mechanikus berendezések működtetésében és javításában dolgozhatnak a szakemberek.

A gépésztechnikus ismeri a CAD-, CAM- és CNC-rendszereket is, a végzettséggel gyakran középvezetői munkakörben helyezkednek el a tanulók. Hároméves képzésben szerezhető meg a gépi és CNC-forgácsoló szakma. Ő az, aki megtervezi az alkatrész gyártását, a szerszámgépen beállítja a forgácsolási jellemzőket, és legyártja a munkadarabot. Programot ír, és CNC-gépen alkatrészeket gyárt. Ajánlott annak, aki szereti a gépeket, érdekli a forgácsolás és az informatika kapcsolata, a gépek programozása.

A Dériben a műszaki beállítottságú tanulókat várják.
Fotó: Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum

Informatikusok előnyben

Az ipari informatikai technikusok a vállalatok életében rendszergazdai feladatköröket látnak el. A szakmát az ipari in­­formatika és az elektronika iránt érdeklődők diákoknak ajánlják. Az automatikai technikus az automatizált gépek és épületek szerelését, karbantartását végzi, PLC (programozható logikai vezérlő) ismeretekkel is rendelkezik. Az elektronikai technikus képzés azok számára ajánlott, akiket egyaránt vonz a számítástechnika és a gépek világa.

Irány az egyetem

– A műszaki felsőoktatásba készülőknek lehetőségük lesz 11. évfolyamtól okleveles technikus képzésbe bekapcsolódni. Ők 11–13. évfolyamon kiegészí­­tő tananyagot is tanulnak, ami legalább harminc kreditet jelent továbbtanulás esetén. A sikeresen végzett okleveles technikusok számára egyenes út vezet az egyetemi képzésbe – emelte ki Vargáné Szőke Márta igazgató.

Hozzátette, a diákok felsőfokú tanulmányaik alatt folytathatják a duális képzést azoknál a vállalatoknál, ahol korábban a szakmai gyakorlatot teljesítették.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában