Egyelőre nincs adósságrendezés

2024.05.27. 18:00

Lázár János: Alkalmatlanság, vagy cinkosság vezetett a tízmilliók eltűnéséhez?

Egyelőre sem Ambrózfalván, sem Csanádalbertin nem kezdődött adósságrendezési eljárás. A két önkormányzat feljelentése után, amit konkrét személy ellen tettek, a szentesi rendőrök nyomoznak az Ambrózfalva számlájáról Csanádalberti számlájára átutalt 43 millió forint után, aminek egyelőre nyoma sincs. Lázár János is feljelentést tett az ügyben.

Kovács Erika

Csanádalbertin és Ambrózfalván is rendeztek falugyűlést, amikor kipattant a botrány. Archív fotó: Kovács Erika

Azóta új fejlemény, hogy a Promenád24 információja szerint Lázár János országgyűlési képviselő is feljelentést tett az eltűnt tízmilliók miatt.

Egy vállalkozó nem kapta meg a pénzét

Mint lapunk megírta, az ambrózfalvi önkormányzatnál akkor derült ki, hogy nagyon sok pénz, 43 millió forint hiányzik a számlájukról, amikor a szociális ellátóközpontot felújító vállalkozó benyújtotta a munkája után a számlát. Dorotovicsné Gulyás Judit jóváhagyta a kifizetést, de a vállalkozó egy hónap múlva sem jutott hozzá a pénzéhez. Az ambrózi polgármester ekkor kezdett kutakodni, hogy mi lett a pályázati forrásukkal. Kiderült, több utalással 43 millió forint került át Csanádalberti számlájára, ott pedig már követhetetlen az útja. 

Csanádalberti nem tudja visszautalni a pénzt. Az ambrózfalvi polgármester szerint még 2022 előtt keletkezhetett a közös hivatal másik településének hiánya, amit mindig egy másik pályázatból pótoltak, de 2023 őszére már nem volt mit beforgatni, így esett áldozatul az ő településük pályázati pénze.

A korábbi ellenőrzések is problémát mutattak

Azóta Ambrózfalva és Csanádalberti is szervezett lakossági fórumot, utána pedig csend következett. Mindössze annyi derült ki, hogy az ambrózfalvi óvoda működése Pitvaros segítségével a tanév végéig megoldódik. 

Lázár János a feljelentése kapcsán azt nyilatkozta a Promenád24-nek, hogy a csanádalberti önkormányzatnál lába kelt az éves költségvetés mintegy negyedét kitevő összegnek. 

Ez önmagában is botrány, a bajt azonban tetézi, hogy a pénzügyi ellenőrzések már korábban felhívták a vezetők figyelmét arra: az önkormányzat pénzügyei körül valami bűzlik, cselekedni kell, különben csődhelyzetbe kerülhet Csanádalberti és Ambrózfalva. A település vezetői azonban semmit sem tettek

 – fogalmazott. Hozzátette, a hatóságok feladata kideríteni, hogy csak az alkalmatlanságuk vagy a cinkosságuk vezetett a pénz eltűnéséhez. 

Nem tudnak elszámolni a közpénzzel

A Promenád24 szerint Lázár János világossá tette azt is, hogy a térség országgyűlési képviselőjeként nem tud és nem is hajlandó együttműködni olyan helyi vezetőkkel, akik képtelenek elszámolni a rájuk bízott közpénzzel. 

Megkerestük Csjernyik Zoltánt, Csanádalberti polgármesterét, aki megerősítette, ők már korábban megtették a feljelentést. Az ügy Makóról Szentesre került. A nyomozók már jártak Csanádalbertin, azóta csend van az ügy körül, nem tudnak semmit arról, hogy halad a vizsgálat. Sejtései vannak, hol lehet a pénz, de leszögezte, nem ő lopta el. Azt is megtudtuk, egyelőre sem Ambrózfalván, sem Csanádalbertin nem indult el az adósságrendezési eljárást. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában