Sokan tartanak tőlük, pedig ártalmatlanok

2021.01.11. 19:40

A zöld varangyot választották az év kétéltűjének Magyarországon

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei ezért is igyekeznek figyelemfelhívó kampányokkal közelebb hozni őket az emberekhez. Az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Programhoz bárki csatlakozhat.

Tóth A. Péter

Fotó: Máté Bence

– A zöld varangy gyakori kétéltű Magyarországon, mégis megfigyelhető egyedszámának csökkenése. Visszaszorulásának hátterében a szaporodásához nélkülözhetetlen időszakos vagy állandó vízállások kiszáradása, eltűnése sejthető – mondta el kérdésünkre Halpern Bálint LIFE-programvezető. Hangsúlyozta, a zöld varangy esetében létfontossá­­gú, hogy megtalálják a szaporodóhelyeket.

Létfontosságú megtalálni a szaporodóhelyeket.
Fotó: Halpern Bálint

Nemszeretem állat a varangy

– Általános a viszolygás, ami nem feltétlen ösztönös, inkább tanult.

Sokszor látjuk, hogy a kisgyerek boldogan szalad a szüleihez kezében egy brekivel, akik rémülten kiabálnak rá.

Ilyenkor az ösztönös csodálat hamar válik tanult ellenszenvvé. A kétéltűek globális csökkenésének hátterében az urbanizáció és a klímaváltozás miatti szárazodás áll, a folyamat hazánkat is érinti, a gyakori fajok előbb megritkulnak, majd eltűnnek a térképről.

Országosan térképezik a fajokat

– Egyes kiemelt fajokra vannak célzott felmérési programjaink is, amiben sok önkéntes segítséget kapunk tagjainktól és tá­­­mogatóinktól. Az észleléseket feltölthetjük az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Programunk honlapjára vagy appjába.

A feltöltött adatokat szakemberek validálják, és ha téves a határozás, akkor jelzik a feltöltőnek. Ha valaki bizonytalan a határozást illetően, akkor a honlapjaink fajleírásain túl letöltheti a Kétéltű- és Hüllőhatározó alkalmazásunkat.

A zöld varangy gyakori fajnak számít, ám élőhelyeinek területe folyamatosan csökken.
Fotó: Máté Bence

Varangybölcsőket is készíthetünk

– Jellegzetes, pirregő hangjuk alapján azonosíthatók a békák, a tavaszi, kora nyári es­­téken hallgatózva szaporodóhelyeikre bukkanhatunk. Hangjuk mellett petezsinórjaik is elárulják őket. A hang alapján történő észlelésekről vagy petézőhelyekről is várjuk az adatokat, erre buzdít kampányunk „Keresd a Zöldet!” szlogenje.

Miután megtaláltuk az élőhelyet, nyomon követhetjük a peték sorsát. Létrehozhatunk varangybölcsőnek szánt pocsolyákat, kerti tavakat, amikben nagy élmény megfigyelni, hogyan foglalják el az új élőhelyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában