az eltűnt dokumentum nyomában

2021.01.05. 19:55

Évekig tartott a kálváriájuk – ezt a bizonyítványt volt a legnehezebb megszerezni

Rácz Csaba jogosítványt szeretett volna szerezni, de kiderült, nem tudja igazolni, hogy elvégezte a nyolc osztályt. Az iskolája időközben megszűnt, az eredeti dokumentumok néhány más évfolyaméval együtt szintén eltűntek. A csongrádi fiatalembernek többéves huzavona után sikerült bebizonyítania, hogy valóban járt iskolába.

Majzik Attila

A csongrádi Rácz Anikó és testvére, Csaba a megkapott pótbizonyítvánnyal. Fotó: Majzik Attila

Fotó: Majzik Attila

Rácz Csaba tíz évig dolgozott külföldön, 2019-ben tért haza, hogy jogosítványt szerezzen, ennek azonban feltétele az elvégzett nyolc általános iskolai osztály. Ennek igazolása elviekben nem lett volna gond: Csaba a csongrádi Síp utcai Általános Iskolában kezdett tanulni, de dolgoznia kellett, így a hatodik osztály elvégzése után abba kellett hagynia az iskolát.

A maradék két évet egy gyorsított tanfolyamon a szentesi berekháti Gróf Széchenyi István Általános Iskolában fejezte be 2005-ben. Az évek alatt azonban a bizonyítványa elkallódott, az iskolai példányt pedig hiába keresték: a jogutód nélkül megszűnt oktatási intézményből csak a 2004-es évfolyamig bezárólag kerültek be a bizonyítványok a levéltárba.

A lehetetlen helyzetben testvérével és segítőjükkel, Murányi Lászlóval évekig tartó levelezésbe kezdtek, de azonkívül, hogy mindenki sajnálta őket és megértette a helyzetüket, segíteni nem tudtak.

Az eltűnt bizonyítvány ügyével tavaly szeptemberben a Délmagyarország is foglalkozott, az események ezt követően felgyorsultak.

Megvan a bizonyítvány, jöhet a jogosítvány.
Fotó: Majzik Attila

– A cikk megjelenése után rengetegen megkerestek minket, felajánlották a segítségüket, de olyanok is jelentkeztek, aki hasonló helyzetbe kerültek, mint mi – mesélte a Délmagyarországnak Rácz Anikó, Csaba testvére.

Hamarosan kiderült, a volt osztálytársak és az osztályfőnök igazolhatja, hogy Rácz Csaba valóban elvégezte az iskolát.

– Sok telefonálgatás és hercehurca után sikerült megtalálnunk Csaba volt osztályfőnökét, aki közjegyző előtt tanúsította, hogy a testvérem kijárta a nyolc osztályt, ez­­után pedig a Csongrád Megyei Levéltár igazgatója kiadta a pótbizonyítványt – számolt be a sikerről Anikó.

– Mi, magánemberként nem jutottunk volna el idáig, kö­­szönjük Murányi Laci bácsi segítségét – ő talán még jobban örült, mint mi, amikor végre megkaptuk a bizonyítványt – tették hozzá a testvérek.

Ezzel az utolsó akadály is elhárult a jogosítvány megszerzése elől. Csaba azt tervezi, jövőre végleg hazaköltözik, itthon dolgozik majd tovább, lakást vásárol és családot alapít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában