Egy nap lesz átnézni a felvételi dolgozatot

2021.01.22. 10:37

Szombaton tartják a központi középiskolai felvételi vizsgákat

Szombaton írják a központi írásbeli felvételi vizsgát a középiskolába készülő diákok. Az eredményeket jövő hét csütörtökön tudják meg, ezt követően egy hónapjuk lesz felkészülni a szóbeli vizsgákra.

T. K.

20201015 Debrecen fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló Automata hőkamera ellenörzi a belépők testhőmérsékltét a Medgyessy Gimnáziumban.

Fotó: Molnár Péter

Szombaton délelőtt 10 órakor a magyar írásbeli vizsgával megkezdődik a középiskolai központi felvételi. A 45 perces tesztet követően, 15 perc szünet után egy 45 perces matematika-feladatsorral is meg kell birkózniuk azoknak a diákoknak, akik 4, 6 vagy 8 osztályos középfokú oktatási intézményben szeretnének továbbtanulni.

Akik betegség, karantén vagy bármilyen más, önhibájukon kívül eső ok miatt ezen a napon nem tudnak megjelenni, a távolmaradás igazolásával egyidejűleg kérhetik, hogy a vizsgát január 28-án 14 órától, vagy ha az az időpont sem alkalmas, február 5-én 14 órától tehessék le.

A megoldókulcsot a vizsga után pár órával közzéteszik, a kijavított dolgozatokat pedig a vizsgaszervező iskolák által megjelölt időpontban lehet megnézni. Egyes iskolák egyébként ezt már jövő hét közepén biztosítják, de van, ahol csak február első napjaiban. A betekintésre személyesen is van lehetőség, de lehet kérni annak e-mailben való elküldését is. Az ezzel kapcsolatos reklamációkat másnap délután 4 óráig lehet megtenni, vagyis egy nap áll rendelkezésre, hogy a hivatalos javítási-értékelési útmutató alapján megállapítható esetleges javítási hibák, nem megadott pontok kapcsán észrevételt tegyenek az érintettek.

A legutolsó határidő, amikor a központi írásbeli felvételi vizsgát szervező intézményeknek értesíteniük kell a tanulókat írásbeli eredményükről, február 8.

Az eredmény ismeretében február 19-ig kell leadniuk a diákoknak a jelentkezésüket a középfokú iskolákba, vagyis megjelölni, mely intézmények mely osztályaiba szeretnének felvételt nyerni. A felvételi la­­­­pok kitöltését nyolcadikosok számára az iskola végzi. A szóbeli meghallgatásokat az intézmények február 23. és március 12. között tartják.

Március 16-án pedig el is készülnek az iskolák felvételi jegyzékei, vagyis a jelentkezők teljesítménye alapján kialakult előzetes rangsorok. Ez alapján a korábban megjelölt sorrendet március 23-án még lehet módosítani. A végeredményt az Oktatási Hivatal április 23-ig alakítja ki, az iskolák pedig április 30-ig küldik meg a diákoknak a felvételről vagy elutasításról szóló értesítést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában